Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trump nám vyhlásil vojnu, uviedol severokórejský minister zahraničných vecí
Zdielať na

Trump nám vyhlásil vojnu, uviedol severokórejský minister zahraničných vecí

Archívna reportáž

PCHJONGJANG / Napätie medzi KĽDR a USA naďalej rastie. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Yong Ho pred novinármi obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa z vyhlásenia vojny. KĽDR si preto vyhradzuje právo zostreliť americké strategické bombardéry aj mimo severokórejský vzdušný priestor.

Trump na zasadaní Valného zhromaždenia OSN označil severokórejský režim za zvrátený a obvinil ho z bezohľadnej snahy získať jadrové zbrane. Uviedol tiež, že pokiaľ bude KĽDR ohrozovať Spojené štáty, Washington nebude mať inú možnosť, ako Severnú Kóreu úplne zničiť. 

Minister Ri potom v reakcii na jeho vyhlásenia v plené OSN prehlásil, že návšteva severokórejských rakiet na americkej pevnine je teraz nevyhnutná, a že Trump je narušený človek. "Celý svet by si mal jasne uvedomiť, že to boli Spojené štáty, kto vyhlásil našej krajine vojnu. Pretože nám vyhlásili vojnu, máme právo podniknúť protiopatrenia, a to vrátane zostrelenia amerických strategických bombardérov mimo vzdušný priestor našej krajiny," povedal Ri. 

Trump, ktorý Kim Čong-Una nazýva posmešne malým rakeťákom na svojej sociálnej sieti na adresu severokórejských činiteľov poznamenal, že už tu dlho nebudú.  

Severná Kórea 3. septembra oznámila, že uskutočnila svoj šiesty a zatiaľ najsilnejší jadrový test. Rada bezpečnosti OSN v reakcii na túto skúšku schválila minulý týždeň prísnejšie sankcie voči KĽDR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy