Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Takmer 50 tisíc ľudí evakuovali z ostrova Bali. Sopka Agung môže každú chvíľu vybuchnúť
Zdielať na

Takmer 50 tisíc ľudí evakuovali z ostrova Bali. Sopka Agung môže každú chvíľu vybuchnúť

BALI / Seizmická aktivita najvyššieho vulkánu na ostrove vzbudzuje obavy, že by po pol storočia mohol opäť vybuchnúť. Medzinárodné letisko zatiaľ funguje bez obmedzenia, avšak úrady nevylučujú, že bude nutné ho v najbližších dňoch uzavrieť.

"Stále sú v okolí ľudia, ktorí odmietajú evakuáciu. Jedným z dôvodov je, že stále nedošlo k erupcii sopky, ďalším je, že majú obavy pre dobytok, ktorý chovajú," informuje hovorca úradu pre riešenie prírodných katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Z okolia sopky už evakuovali okrem ľudí aj 2000 kráv. 

Už v piatok úrady vydali v oblasti do 12 kilometrov od sopky výstrahu najvyššieho stupňa. Ľudia, ktorí museli opustiť svoje domovy, boli prevezení do provizórnych prístreškov zriadených v školských telocvičniach, športových centrách a na ďalších miestach. Nugroho v pondelok uviedol, že činnosť sopky Agung vystúpila do "kritickej fázy", čo znamená, že magma už vystúpila takmer na povrch. Svedčia o tom aj stovky plytkých vulkanických otrasov v posledných dňoch. 

Agung sa týči vo výške 3031 metrov nad morom. Séria erupcií medzi rokmi 1963 a 1964 si vyžiadala viac ako tisíc obetí a stovky ľudí utrpelo zranenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy