Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hurikán Maria zosilnel na tretí stupeň. Na svedomí má už desať životov
Zdielať na

Hurikán Maria zosilnel na tretí stupeň. Na svedomí má už desať životov

Archívna reportáž

SAN JUAN / Počet obetí hurikánu Maria, ktorý postupuje karibskou oblasťou, stúpol na desať. Momentálne sa blíži k severovýchodnému pobrežiu Dominikánskej republiky rýchlosťou 19 kilometrov za hodinu. zároveň zosilnej z druhého na tretí stupeň.

Mariu sprevádzal vietor o rýchlosti 185 kilometrov za hodinu. Pôvodne hurikán zoslabil, keď prechádzal pevninou Portorika, ale vo štvrtok skoro ráno opäť nabral na sile. Ide o najsilnejšiu tropickú búrku, ktorá za viac ako 80 rokov zasiahla Portoriko. Vtedy hurikán dosiahol štvrtý stupeň s vetrom až 250 kilometrov za hodinu. 

Obete budú stúpať

Veterná smršť zmiešaná s dažďom spôsobila v krajine lokálne záplavy a úplne odstrihla ľudí od elektriky na celom ostrove. Úplná obnova energie bude podľa starostky trvať niekoľko mesiacov. Guvernér Portorika Ricardo Rosselló informoval, že hurikán Maria spôsobil smrť jedného muža, ktorého zasiahli letiace trosky. Počet obetí v tejto oblasti stúpol už na desať. Dvaja ľudia zomreli na ostrove Guadeloupe a sedem mŕtvych potvrdili úrady Dominiky, kde ale očakávajú nárast obetí pre "úplne spustošenie" ostrova. 

Evakuovali turistov

Dominikánska republika, kde hurikán Maria smeruje, už vyhlásila maximálnu pohotovosť. Ľudia nešli do práce a deti do školy. Vyše 4 tisíc turistov preventívne evakuovali. Vo štvrtok ráno namerali v meste Punta Cana vietor o rýchlosti 93 km/hod. Hladina mora sa zvýšila o 1,80 metra nad normálnu úroveň. Cez víkend by mala Maria postupovať na sever. Podľa meteorológov sa ale nedá odhadnúť či zasiahne aj kontinentálne Spojené štáty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy