Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hurikán Maria zosilnel na najvyšší stupeň
Zdielať na

Hurikán Maria zosilnel na najvyšší stupeň

MIAMI / Hurikán Maria zosilnel na piaty stupeň z päťstupňovej škály a presunul sa nad východokaribský ostrov Dominika. Varovanie pred hurikánom vyhlásili aj na Panenských ostrovoch, Portoriku a na blízkych ostrovoch Culebra a Vieques, kam má hurikán doraziť v stredu. Evakuácia oblastí, ktoré môže hurikán zasiahnuť, začala tiež na ostrove Guadeloupe.

Hurikán, ktorý je podľa NHC "extrémne nebezpečný", doprevádza ho vietor s maximálnou rýchlosťou až 260 kilometrov za hodinu. Je možné, že živel ešte zosilnie. Aj napriek tomu je ale pravdepodobné, že intenzita búrky bude v nasledujúcich dňoch kolísať.

Premiér ostrova Dominika Roosevelt Skerrit na Facebooku napísal, že hurikán sprevádza "neúprosný vietor", ktorý trhá plechové strechy pobrežných domov. O pár minút neskôr napísal, že mu vietor uniesol strechu a jeho dom sa zaplavuje. Sedem minút nato napísal, že ho zachránili. Ostrov Dominika, ktorý je bývalou britskou kolóniou, má asi 72 000 obyvateľov. Školy na ostrove pre hurikán zatvorili a ľudí evakuovali.

Na sever od Dominiky leží ostrov Guadeloupe a na juh ostrov Martinik. Na Guadeloupe hrozia veľké záplavy a na Martiniku, boli zavreté školy a úrady nakázali miestnym obyvateľom, aby sa pripravili na výpadky prúdu.

Príkaz na evakuáciu dostali tiež niektorí obyvatelia Portorika, ktorí žijú v drevených bungalovoch bez stabilných základov. Maria bude totiž zrejme najsilnejší hurikán, ktorý zasiahne Portoriko za posledných 85 rokov - v roku 1932 sa nad Portorikom prehnal hurikán Georges, ktorému priradili kategóriu tri. Guvernér Portorika Ricardo Rossello vyzval obyvateľov, aby zostali doma v bezpečí. Tí, ktorí naopak žijú v domoch, ktoré takto silnému hurikánu nemôžu čeliť, vyzvali úrady k okamžitej evakuácii.

"Musíte sa evakuovať, ináč zomriete...Neviem ako to povedať jasnejšie," povedal šéf bezpečnosti pre Portoriko Hector Pesquera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy