Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V Pacifiku vzniká nový štát rovnako veľký ako Francúzsko
Zdielať na

V Pacifiku vzniká nový štát rovnako veľký ako Francúzsko

BRATISLAVA / V Tichom oceáne pláva také množstvo odpadu, že by dokázal vytvoriť ostrov veľký ako Francúzsko. Tohto faktu sa chytili ochrancovia životného prostredia a bojujú za uznanie regulérneho štátu, ktorý by sa rozkladal práve na hŕbe odpadkov. Žiadosť o uznanie už predložili OSN. Pripravili aj vlastné bankovky či pasy.

Čestnými občanmi sa stali niekdajší americký viceprezident Al Gore či herečka Judi Denchová. Za kampaňou stojí reklamné duo Michael Hughes a Dal Evans De Almeida. Tí sa spojili s neziskovou organizáciou The Plastic Oceans Foundation a serverom LADbible prišli s myšlienkou na vytvorenie nového štátu, ktorý by sa rozkladal na odpadkoch plávajúcich v Tichom oceánu. OSN o svojich plánoch informovali 8. júna, kedy si svet pripomenul Medzinárodný deň morí a oceánov, uvádza server Quartz. 

"Je nám jasné, že aj keď odpadky v Tichom oceáne pokrývajú plochu veľkého štátu o rozlohe Francúzska, svetoví lídri to rovnako môžu ignorovať. V tomto prípade platí porekadlo zíde z očí, zíde z mysle. Chceli sme preto prísť s nápadom, ktorý by politici nemohli ľahko ignorovať. Prehnane povedané, chceli sme im tento problém napchať priamo pod nos,“ popísal Hughes počiatky kampane. Aktivisti chcú projekt podporiť tiež internetovou petíciou, ktorá doteraz nazbierala viac ako 107 tisíc podpisov.

Hughes si myslí, že prípadné uznanie Súostrovia odpadkov medzinárodným spoločenstvom by svetové veľmoci donútilo riešiť zhoršujúce sa znečistenie morí a oceánov. "Robíme to preto, aby sme ukázali, ako veľmi ľudstvo ovplyvňuje našu planétu. Zároveň chceme verejnosť zábavnou formou donútiť, aby s tým niečo robila,“ tvrdí.

Priamo na hladine svetového vodstva pláva podľa štatistík ochrancov prírody bezmála 270 tisíc ton plastového odpadu. Z 5,25 biliónov kusov ich 92 percent tvoria len časti pôvodných predmetov. Znečistenie životného prostredia odpadkami zaznamenala organizácia 5 Gyres Institute v rôznych koncentráciách vo všetkých oceánoch, píše portál iDnes.cz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy