Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyše 20 detí zahynulo po zrútení školy, ďalšie sú nezvestné
Zdielať na

Vyše 20 detí zahynulo po zrútení školy, ďalšie sú nezvestné

MEXIKO / Počet obetí ničivého zemetrasenia s magnitúdom 7,1, ktoré v utorok zasiahlo Mexiko, sa zvýšil na 248. Informáciu potvrdila tamojšia agentúra civilnej ochrany. V krajine sa momentálne uskutočňujú rozsiahle záchranné práce, pričom odborníci aj dobrovoľníci sa z trosiek domov, škôl a ďalších budov snažia vytiahnuť preživších.

Ako informovala agentúra AP, jednou z najzúfalejších je záchranná akcia na juhu Mexika, kde sa zrútila škola. Podľa ministerstva školstva z nej počas utorka vytiahli 25 tiel, z ktorých štyri patrili dospelým ľuďom. Zatiaľ nie je jasné, či úrady rátajú tieto úmrtia k celkovému počtu obetí zemetrasenia.

​Podľa Geologickej služby Spojených štátov malo zemetrasenie epicentrum pri meste Raboso v štáte Puebla, ktoré je vzdialené 123 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta. Zemetrasenie ničilo budovy a spôsobilo paniku najmä v hlavnom meste a jeho okolí. Mexické televízie prinášajú zábery na zrútené a poškodené budovy v metropole Mexiko aj v iných mestách a tiež zábery na zdesených obyvateľov, ktorí počas otrasov v panike vybiehali z budov na ulice a námestia.

V hlavnom meste Mexiko sa zrútilo na rôznych miestach 44 budov, informoval jeho starosta Miguel Ángel Mancera. Federálna vláda vyhlásila v metropole výnimočný stav. Prezident krajiny Enrique Peňa Nieto zase nariadil otvorenie všetkých nemocníc pre ľudí, ktorí sa pri nešťastí zranili. Prezident sa v utorok v noci prihovoril verejnosti prostredníctvom videosprávy a vyzval mexických občanov, aby zostali pokojní. "V tomto momente je prioritou zachraňovanie ľudí, ktorí sú stále uväznení, a poskytovanie lekárskej starostlivosti tým, ktorí utrpeli zranenia," uviedol.

Zemetrasenie udrelo necelé dva týždne po tom, ako si iné zemetrasenie v Mexiku vyžiadalo 90 obetí, a zároveň presne v deň, keď si krajina pripomínala výročie ničivého zemetrasenia s magnitúdom 8,1, ktoré v roku 1985 pripravilo o život minimálne päťtisíc ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy