Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
USA vyslalo nad Kórejský polostrov bombardéry. Problém s Kimom chce riešiť vojensky
Zdielať na

USA vyslalo nad Kórejský polostrov bombardéry. Problém s Kimom chce riešiť vojensky

Archívna reportáž

SOUL / Nad Kórejským polostrovom preleteli v pondelok americké ťažké bombardéry a neviditeľné lietadlá vrámci spoločného cvičenia s juhokórejskými vojenskými lietadlami. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa prehlásenia juhokórejského ministerstva obrany, nad polostrovom preleteli štyri stíhačky F-35B a dva bombardéry B-1B. "Cieľom bolo demonštrovať schopnosti americko-juhokórejskej aliancie odraziť severokórejské jadrové a raketové hrozby," dodalo ministerstvo. 

Bezpečnostná rada OSN vyčerpala všetky možnosti na zastavenie jadrového programu KĽDR.  Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haley v nedeľu vyhlásila, že chce tento "problém" odovzdať Pentagónu. "Už sme vyčerpali úplne všetko, čo sme v Bezpečnostnej rade mohli v tejto chvíli urobiť," povedala Haley pre CNN.

Generálny tajomník OSN označil situáciu okolo KĽDR za "najnebezpečnejšiu krízu, ktorej teraz čelíme."

Raketa, ktorú Severná Kórea v piatok vystrelila ponad Japonsko, dopadla do vôd severného Tichého oceánu. Podľa juhokórejskej a americkej armády, ktoré o teste informovali, by malo ísť o doteraz vôbec najdlhší let severokórejskej rakety stredného doletu. Podľa juhokórejskej armády bola dĺžka letu 3 700 kilometrov, pričom raketa dosiahla počas letu maximálnu výšku 770 kilometrov.

Podľa Južnej Kórey išlo v tomto roku už o devätnástu skúšku severokórejskej balistickej strely a zároveň o druhú raketu, ktorú KĽDR za posledný mesiac vystrelila ponad Japonsko. Raketu Severná Kórea tradične vypustila z medzinárodného letiska v metropole Pchjongjang.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy