Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NATO: Rusko-bieloruské cvičenie pôsobí ako príprava na veľkú vojnu
Zdielať na

NATO: Rusko-bieloruské cvičenie pôsobí ako príprava na veľkú vojnu

Archívna reportáž

TIRANA / Spoločné rusko-bieloruské vojenské cvičenie Západ 2017, ktoré sa koná pri hraniciach členských krajín NATO, môže na vonkajšieho pozorovateľa ľahko pôsobiť ako "vážna príprava na veľkú vojnu". V albánskej metropole Tirana to v sobotu vyhlásil predseda vojenského výboru NATO, český armádny generál Petr Pavel.

Aliancia sa podľa generála Pavela naďalej usiluje opätovne obnoviť normálnu komunikáciu medzi ruskou armádou a armádami členských krajín NATO, s ktorej pomocou by sa podľa neho dalo predísť "neúmyselným dôsledkom prípadných incidentov počas tohto cvičenia".

Dlho avizované rusko-bieloruské vojenské cvičenie Západ 2017 potrvá do 20. septembra. Zúčastňuje sa na ňom 5 500 ruských a 7 200 bieloruských vojakov. 

Až 100 tisíc vojakov

Cvičenia sa týka sa najmä Poľska a troch pobaltských krajín Estónska, Litvy a Lotyšska. Ale Moskva a Minsk zabezpečujú, že toto cvičenia sú čisto obranné a nie namierené proti akejkoľvek tretej krajine.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová však uviedla, že ide o úmyselné porušenie pravidiel, aby sa vyhli pozvaniu zahraničných pozorovateľov. Podľa nej bude výkon zahŕňať až 100 000 vojakov.

Minsk ale podľa agentúry TASS oznámil, že na manévre dnes do Bieloruska pricestovali pozorovatelia zo siedmich pozvaných štátov - Estónska, Litvy, Lotyšska, Nórska, Poľska, Švédska a Ukrajiny.

V budúcom roku nahradí generála Petra Pavela maršál britských vzdušných síl Stuart Peach. Pavel sa zúčastňuje v Tirane na výročnej konferencii vedúcich vojenských vodcov NATO, ktorých organizácia v tomto roku padla do Albánska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy