Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Teroristi sa vyhrážajú vykoľajovaním vlakov v Európe
Zdielať na

Teroristi sa vyhrážajú vykoľajovaním vlakov v Európe

BRATISLAVA / Teroristi v poslednej dobe signalizujú, že by okrem používania áut na zabíjanie ľudí, či útokom na uniformovaných príslušníkov bezpečnostných síl mohli v Európe prejsť k tomu, že začnú vykoľajovať vlaky. Podľa agentúry AFP na to upozornilo generálne riaditeľstvo francúzskej polície.

"Vzhľadom k nedávnej výzve džihádistickej propagandy vykoľajovať vlaky je nutná zvláštna pozornosť venovať každej informácii o preniknutí pokuse o sabotáž v objektoch spojených s vlakovou dopravou," uvádza sa v príslušnom telegrame, ktorý rozoslalo riaditeľstvo. "Je dôležité zdôrazniť nedávne výzvy teroristických organizácií zamerané na 'osamelých vlkov' a podnecujúce k vykoľajovaniu vlakov, zakladaniu lesných požiarov alebo k spôsobovaniu otravy potravinami v Európe," konštatuje sa v zmienenom dokumente.

Generálne riaditeľstvo tiež upozornilo, že je nutné zvýšiť viditeľnú prítomnosť bezpečnostných síl na miestach spojených s dopravou, predovšetkým na staniciach, ktoré sú obzvlášť citlivým terčom pre prípadných teroristov. Ide o to, zvýšiť odstrašujúci účinok na týchto miesaech.

To isté sa týka aj turistických a kultúrnych zariadení, kde môže pri útokoch prísť o život veľké množstvo ľudí.

V súvislosti s prípadmi zabíjania najazdením autom do ľudí dokument vyzýva "správcov vozových parkov, personálnych riaditeľov a šoférov", aby oznamovali veškeré krádeže vozidiel alebo akékoľvek podozrivé chovanie.

V piatok otriasla Londýnom udalosť, pri ktorej sa zranilo 30 ľudí. Atentátnik nastražil bombu do vagóna metra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy