Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štáty Európskej únie môžu dostávať 60 000 eur za každého utečenca
Zdielať na

Štáty Európskej únie môžu dostávať 60 000 eur za každého utečenca

Archívna reportáž

BERLÍN / Štáty Európskej únie by v budúcnosti mohli dostávať 60 000 eur za každého utečenca prijatého podľa kvót. Krajinám, ktoré by utečencov prijímali vo veľmi malom počte, by sa peniaze odpočítali.

Ako uvádza portál Novinky.cz odvolávajúci sa na Frankfurter Allgemeine Zeitung, spor o prerozdeľovanie utečencov trvá už dva roky a výrazne komplikuje vzťahy v rámci Európskej únie. Práve podľa nemeckého denníka by mohla dohoda medzi krajinami vyzerať tak, že sa dublinský systém pre prípad núdzovej situácie doplní o mechanizmus na prerozdelenie maximálne 200 000 žiadateľov o azyl. 

Za každého utečenca by krajina mohla dostať až 60 000 eur. Celková čiastka by tak mohla dosiahnuť až 12 miliárd eur. Systém zahŕňa aj negatívnu finančnú motiváciu. Ak by štát prijal menej ako polovicu svojej kvóty, odpočítalo by sa mu zase 60 000 za osobu.

Ku kvótam, ktoré krajiny ako Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko odmietajú, sa vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkel, ktorá verí, že sa v neďalekej budúcnosti podarí nájsť cestu k solidárnemu prerozdeľovaniu utečencov.

Podľa kancelárky je ale najprv nutné stabilizovať osttané prvky utečeneckej a migračnej politiky ako je napríklad účinná ochrana vonkajších hraníc alebo dôslednejší boj proti príčinám migrácie.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy