Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Svedectvo Slováka z USA: Ľudia sa pripravujú na hurikán. V obchodoch chýba už aj voda
Zdielať na

Svedectvo Slováka z USA: Ľudia sa pripravujú na hurikán. V obchodoch chýba už aj voda

SNELLVILLE / Hurikán Irma sa presúva ďalej smerom na západ a najväčšou silou by mal udrieť na mesto St. Petersburg. Dorazil na západ ostrovov Florida Keys zo silou vetra až 215 kilometrov za hodinu. V meste Snellville v štáte Georgia žije Slovák František Konečný, ktorý pre pre noviny.sk opisoval situáciu priamo z dejiska.

Ľudia sa pripravujú na blížiacu sa katastrofu. V obchodoch sú vypredané takmer všetky základné potraviny a položky. "Úrady stále priebežne vydávajú hlásenia. V obchodoch je vypredaný tovar, ako je voda, olej, pečivo a mäso. Taktiež sú vypredané plynové bomby a batérie," hovorí František. Obchodný reťazec dokonca musel vyvesiť oznam, na ktorom bolo neobvyklé obmedzenie: "Z dôvodu nedostatočnej dodávky vody, stanovili sme limit na zákazníka dva kartóny vody alebo jeden galón." Problém bol aj natankovať na čerpacích staniciach. Autá stáli v kolónach a benzín sa rýchlo míňal.

Podľa Františka je v meste vidieť viac floridských značiek na autách. Ľudia sa pred hurikánom sťahovali viac do vnútrozemia. Tam dokonca domáci ponúkajú cez internet dočasné ubytovanie pre tých, ktorí museli opustiť svoje domovy. V Snellville ostali obyvatelia doma, keďže hurikán Irma k nim má doraziť až v pondelok ráno a to už oslabený na stupeň 1. "Čiže už len silný nárazový vietor a prudké dažde. Ja bývam na kopci, takže mňa voda netrápi. Skôr ten vietor," dodáva František. Sila nárazu vetra má dosiahnuť v najbližších dňoch hranicu 90 kilometrov za hodinu. Školy tiež odoslali rodičom maily, aby sledovali správy či deti pôjdu v pondelok do školy alebo nie.

"Modlite sa za nás," odkazuje mesto

Miami a dokonca aj Tampa by nakoniec mali od najhoršieho ostať ušetrené. Hurikán už opustil oblasť Florida Keys a vydal sa na sever k floridskej pevnine k mestu St. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu a pohyboval sa rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu. Hurikán zosilnel na 4.stupeň z päťstupňovej škály. Na Floride je už bez elektriny viac než 170-tisíc domácností a firiem. Do krytov sa podľa záchranárov uchýlilo 127 tisíc ľudí, ktorí nechceli alebo nemali kam utiecť. "modlite sa za nás," odkázal floridský guvernér Rock Scott.

Ukryli sa aj policajti

V sobotu večer miestneho času hlásili už prvé tornáda, asi 50 kilometrov severne od Miami vo Fort Lauderdale.  Americký prezident Donald Trump vyzval obyvateľov, ktorí sa nachádzajú na predpokladanej trase hurikánu Irma, aby mu "šli z cesty" a nebáli sa o svoje majetky. Na Floride evakuovali 6,4 miliónov ľudí. Polícia v Miami oznámila, že jej príslušníci sa už tiež ukryli pred živlom a nemôžu teraz vyraziť k zásahom. Scott povolal do služby 37 tisíc členov Národnej gardy. Po hurikáne budú potrebovať okamžitú pomoc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy