Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Národná banka zdvíha prst: Počet nesplácaných úverov rastie
Zdielať na

Národná banka zdvíha prst: Počet nesplácaných úverov rastie

BRATISLAVA / Národná banka dvíha varovný prst. Počet nesplácaných úverov u nás postupne rastie. Nepotrvá dlho a ďalšie tisíce Slovákov sa môžu ocitnúť v dlhovej pasci. Stačí ak stúpnu úrokové sadzby alebo sa prestane dariť našej ekonomike.

Kým pri hypotékach sú nesplatené približne 2 percentá úverov, oveľa horšia je situácia pri spotrebiteľských úveroch, tých je až 9 percent. "Vidno, že pri hypotékach, kde sa človek nezadlžuje spontánne, je podiel nesplatených úverov nižší,“ hovorí finančný analytik Pavel Škriniar. 

Dôvodom problémov je ľahká dostupnosť peňazí, precenenie vlastných možností a nedostatočná finančná rezerva väčšiny Slovákov. "Sporia málo aj voči svojim možnostiam v porovnaní s okolitými krajinami,“ uvádza ekonomický analytik VÚB Andrej Arady. Ľudí v dlhovej pasci pomerne rýchlo pribúda. Národná banka preto chystá balík obmedzení pri poskytovaní úverov.

Opatrenia, ktoré začnú platiť od budúceho roka, neznamenajú podľa Národnej banky vyháňanie ľudí z finančných domov. "Klient väčšinou nebude odmietnutý z banky, ale bude mu ponúknutý nižší objem úveru,“ dodáva riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni Národnej banky Marek Ličák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy