Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Irma síce zoslabla, pred Floridou zosilnie
Zdielať na

Irma síce zoslabla, pred Floridou zosilnie

USA / Mexické pobrežie zasiahol hurikán Katia. Rýchlosť vetra činí 120 kilometrov. Ide o hurikán prvej kategórie, podľa predpovedí by mal slabnúť. Naopak hurikán Irma, ktorý už okrem iného spustošil Karibik a Bahamy zosilnel na piaty, najnebezpečnejší stupeň a udrel na Kube. Na Floride rozširujú zónu varovaní.

Hurikán Irma, ktorý v predchádzajúcich dňoch spustošil ostrovy vo východnom Karibiku a zabil tam najmenej 24 ľudí, v noci na sobotu zasiahol východné pobrežie Kuby potom, čo znovu zosilnel na najsilnejší, piaty stupeň. Sprevádza ho vietor o rýchlosti až 260 kilometrov za hodinu. Na Floridu by mal doraziť v nedeľu ráno.

Kuba, ktorú tak silný hurikán nezasiahol niekoľko dekád, preventívne evakuovala viac ako milión ľudí, vrátane 10 000 turistov. Zatiaľ nie sú správy o obetiach. Hurikán so sebou okrem víchrice priniesol aj výdatné dažde.

Irma teraz smeruje na severozápad k Floride, kde vyhlásili jednu z najväčších evakuácií v histórii tohto amerického štátu. Úrady nariadili asi 5,6 miliónom ľuďom, teda viac než štvrtine populácie, aby opustila svoje domovy. Viac ako 540 000 ľudí sa má evakuovať aj na pobrežnej oblasti štátu Georgia. Národné meteorologické stredisko USA vytvorilo internetovú stránku, na ktorej dementuje, či potvrdzuje správy, ktoré sa šíria pred príchodom Irmy na území USA.

Do východného Karibiku by mal doraziť ďalší hurikán, nazvaný Jose, ktorý má teraz silu štvrtej kategórie na päťstupňovej hurikánovej škále. Tretí hurikán v oblasti medzi Severnou a Južnou Amerikou, nazvaný Katia, ktorý sa sformoval nad Mexickým zálivom, dorazil na východné pobrežie Mexika. Podľa amerického Národného strediska pre hurikány už ale zoslabol na tropickú búrku.

Počet obetí zemetrasenia v Mexiku vyrástol na 61. Úrady hlásia 250 zranených. Do postihnutých oblastí mieri Katia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy