Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zjedli ste plody a je vám nevoľno? Toxikológovia majú špeciálnu linku
Zdielať na

Zjedli ste plody a je vám nevoľno? Toxikológovia majú špeciálnu linku

BRATISLAVA / V tomto období majú toxikológovia horúcu linku pre problémy ľudí po zjedení rôznych bobúl a plodov. Špeciálna linka je k dispozícii 24 hodín denne 7 dní v týždni. Kým niektoré bobule sú neškodné, sú aj také, ktorých konzumácia ohrozuje život.

Linka toxikológov teraz zvoní denne a tieto prípady zaznamenávajú aj pediatri. "V priebehu leta sa lekári v ambulancií a oddelení urgentného príjmu stretávali v priemere raz, dvakrát týždenne s intoxikáciami u detí, ktoré pojedli rôzne častí rastlín," informuje hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.
Najohrozenejšie sú batoľatá a škôlkári.

Najnebezpečnejšia bobuľa, ktorú si deti zamieňajú s čučoriedkou je ľuľkovec zlomocný. "Bobuľa, ktorá sedí v hviezdicovitom kalichu," opisuje vedúca Národného toxikologického informačného centra Silvia Plačková. Život malých detí môže ohroziť už 3 až 5 bobúľ. Pri poslednom vážnom prípade na Slovensku mali deti obrovské šťastie. "Deti to pohltali celé, keby to deti rozhrýzli, bol by prípad skončil smrťou," vysvetľuje Plačková. Väčšina bobúľ pritom spôsobí problémy, no neohrozí život. 
-
Deti v týchto dňoch ochutnávajú aj plody konvalinky. "Ak dieťa požije jednu, dve bobuľky, tak sa netreba báť, ak by ich bolo viac, môžu nastať tráviace problémy, prípadne poruchy srdcového rytmu," dodáva vedúca Národnéhe toxikologického informačného centra. 

Problém môže nastať, aj keď zjete plody bazy čiernej. Najčastejšie si ju ľudia miešajú do smoothie nápojov. "Každý deň volajú pre bazu. Ona je veľmi dobrá, ale musí byť tepelne spracovaná. Ak zjete väčšie množstvo nie tepelne upravenej bazy, dostavia sa hnačky, či vracania," uviedla Plačková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy