Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Mexiku zaznamenali ďalšie otrasy. Počet obetí sa zvýšil na 90
Zdielať na

V Mexiku zaznamenali ďalšie otrasy. Počet obetí sa zvýšil na 90

Archívna reportáž

MEXIKO / Počet obetí silného zemetrasenia v noci na piatok, ktoré zasiahlo juh Mexika, si vyžiadal už 90 obetí. Z toho 71 ľudí zomrelo v mexickom štáte Oaxaca. Naprávanie škôd po zemetrasení však ľuďom komplikujú silné lejaky.

V noci zo soboty na nedeľu štát postihli ďalšie otrasy, z ktorých najsilnejší mal intenzitu 5,8 stupňov Richterovej škály. Seizmológovia zaznamenali otrasy okolo polnoci. Ich epicentrum bolo v mori, juhozápadne od mesta Salina Kruz a intenzita väčšiny z nich sa pohybovala okolo štyroch stupňov. Slabšie ostrasy mali silu okolo 2,6 stupňov Richterovej stupnice a zaznamenané boli v metropole Mexika. 

V štáte Oaxaca pokračujú s odpratávaním trosiek po zemetrasení. Obyvateľom však práce zhoršujú silné dažde. Do ďalších oblastí na juhu Mexika priniesla dážď búrka Katia, ktorá sa medzičasom sformovala na hurikán prvého stupňa, no neskôr zoslabla na tropickú búrku. V štáte Veracruz zabila dvoch ľudí, ktorých zavalil zosuv pôdy. 

Zemetrasenie, ktoré Mexiko zasiahlo v noci na piatok malo silu 8,2 stupňa a bolo najsilnejším zemetrasením v krajine za posledných sto rokov. Celkovo si vyžiadalo najmenej 90 obetí. Prezident Enrique Peňa Nieto vyhlásil v piatok tri dni národného smútku. Vláda tiež oznámila, že oslavy výročia Dňa nezávislosti Mexika sa konať nebudú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy