Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Merkelová je za dohodu s KĽDR. Európa by v nej mala mať kľúčovú úlohu
Zdielať na

Merkelová je za dohodu s KĽDR. Európa by v nej mala mať kľúčovú úlohu

Archívna reportáž

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel naznačila, že by sa so Severnou Kóreou mohla uzavrieť podobná dohoda o ukončení jadrového programu podobne, ako pred dvoma rokmi s Iránom. Sama kancelárka by bola pripravená zúčastniť sa diplomatickej iniciatívy s cieľom zastaviť ich jadrový a raketový program.

Irán obmedzil svoj jadrový program výmenou za zrušenie hospodárskych sankcií v rámci dohody, ktorú v roku 2015 podpísali s USA, s Ruskom, s Čínou a s Britániou, Francúzskom a s Nemeckom. Podľa Merkelovej bola dohoda výsledkom dlhého a trpezlivého diplomatického úsilia, ktoré prinieslo svoje ovocie. 

"Dokázala by som si predstaviť, že by takýto formát bol použitý k ukončeniu konfliktu so Severnou Kóreou," uviedla kancelárka. Podľa nej by Európa a najmä Nemecko mali byť pripravené na svoju aktívnu úlohu v tomto procese. Kancelárka tiež podotkla, že nové preteky v zbrojení, ktoré vypukli, nie sú v záujme nikoho. 

Približne pred desiatimi rokmi sa šesťstranné rozhovory o severokórejskom jadrovom programe a raketových testoch začali, no neskončili práve najslávnejšie. Vyjednávania sa zúčastnili aj Rusko, Japonsko, Čína a USA. Pchjongjang ich v roku 2008 označil za zbytočné a na tom tieto rokovania stroskotali. Oznámili, že z rozhovorov odstupujú, zastavili spoluprácu s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu a výkazali jej znalcov a inšpektorov z krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy