Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výbuch vodíkovej bomby v KĽDR zaznamenali seizmológovia aj u nás
Zdielať na

Výbuch vodíkovej bomby v KĽDR zaznamenali seizmológovia aj u nás

BRATISLAVA / Severná Kórea uskutočnila úspešný jadrový test. Zatiaľ čo sa z neho severokórejská hlásateľka, ktorú si Kim Čong Un osobne vyžiadal, tešila, zvyšok sveta je z týchto udalostí zhrozený. Nedeľný test vodíkovej bomby bol taký silný, že otrasy zaznamenali aj seizmológovia na Slovensku.

Naši vedci hovoria o explózii, ktorá svojou silou zodpovedá zemetraseniu s magnitúdou 6,5. "Môžeme si to predstaviť, ako by sme hodili kameň do vody a na vodnej hladine sa potom šíria vlnky a po takom výbuchu sa podobné vlny šíria celým zemským telesom," uviedol seizmológ Andrej Cipciar. 

Let zo Severnej Kórey na Slovensko trvá 15 hodín 40 minút. Otrasy, ktoré spôsobila jadrová skúška v tejto krajine, sa k nám však dostali už za 21 minút. Aj to je dôkaz, že napätie medzi Spojenými štátmi a KĽDR sa netýka len týchto krajín, ale aj zvyšku sveta. Ani Slovensko nie je výnimkou. 

Vzniknutou situáciou sa zaoberá aj OSN v, v ktorom od budúceho týždňa začína oficiálne pôsobiť aj náš minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Na jednej strane je dobrá vec, že je medzinárodné spoločenstvo jednotné, že správanie, ktoré je chuligánske, odsudzujú úplne všetci a bezpečnostná rada hlasuje v pomere 15:0. Na druhej strane to nemá žiadny výsledok, alebo naopak. Po každom takomto hlasovaní Severná Kórea cíti potrebu o to viac demonštrovať, že nerešpektuje pravidlá," uviedol Lajčák. 

Nedeľný výbuch bol už šiesty a doteraz najmohutnejší jadrový test KĽDR od roku 2006. To len potvrdzuje fakt, že napätie sa dramaticky zvyšuje a týka sa aj Slovenska. "Ak by nastal konflikt medzi USA a Severnou Kóreou, ako členovia NATO a EÚ by sme boli oslovení a museli by sme na to reagovať. Zároveň si myslím, že je veľký priestor pre Čínu a pre Rusko, aby vyvinuli tlak na Kimov režim a aby sa vzdal jadrového programu," uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy