Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tretie kolo vyjednávaní o brexite neprinieslo žiadne výsledky
Zdielať na

Tretie kolo vyjednávaní o brexite neprinieslo žiadne výsledky

Archívne video

BRUSEL / Posun v žiadnej zo zásadných otázok britského odchodu z EÚ neprinieslo tretie kolo vyjadnávaní, ktoré vo štvrtok skončilo v Bruseli. Novinárom to povedal vyjednávač EÚ Michal Barnier, ktorý zdôraznil, že obe strany tlačí čas. Nie je totiž podľa neho za danej situácie možné, aby už teraz doporučil 27 štátom EÚ posunúť už v októbri rozhovory do druhej fázy, teda k debate o budúcej podobe vzájomných vzťahov.

Po tomto týždni je taktiež podľa Barniera zrejmé, že britská strana uznáva svoje finančné záväzky voči EÚ len do doby svojho odchodu z Únie. Nemieni ale plniť finančné záväzky presahujúce dátum 29. marca 2019, a to vrátane napríklad spoločných záruk za pôžičky tretím krajinám. S/časné viacročné fiškálne obdobie, s ktorého podobou Briti ako člen EÚ súhlasili, pritom končí až v roku 2020.

Barnier uznal, že od pondelka, kedy tretie rokovacie kolo začalo, dosiahli posun v niektorých dielčích témach, napríklad v problematike cezhraničných pracovníkov či už existujúcich sporov pri únijnom súde. On aj britský vyjednávač David Davis dali najavo, že konkrétne plody priniesla od ostatných bodov rokovania čiastočne oddelená diskusia o budúcom režime na hranici medzi Severnom Írskom a Írskou republikou.

Skeptické poznámky Michala Barniera prišli potom, čo on aj zástupcovia Európskej komisie vrátane jeho predsedu Jeana-Claudea Junckera, označili za nedostatočné a príliš všeobecné britské podkladové dokumenty a návrhy na rokovanie. Podľa Barnierových slov Británia žiada nemožné. Vyjednávať napríklad odmietol, že by štát, ktorý nie je súčasťou vnútorného trhu EÚ, mal možnosť ovplyvňovať jeho právnu podobu.

Britský vyjednávač Davis pred novinármi prístup svojho tímu označil za ďaleko pružnejší a pragmatickejší. Otázky súvisiace s podobou britského odchodu z EÚ podľa neho neoddeliteľne súvisia s problematikou budúceho usporiadania vzájomných vzťahov. Únijnú stranu opäť vyzval k väčšej "pružnosti", ktorá by umožnila pokrok v rozhovoroch.

O budúcnosti sa ale ostatných 27 krajín Únie mieni baviť až potom, čo bude v súčasnej prvej fáze rokovania dosiahnutý "dostatočný pokrok" v kľúčových otázkach samotného brexitu. Ide predovšetkým o finančné vyrovnanie, kde sa najčastejšie hovorí o čiastke okolo 60 miliárd eur. Práva únijných občanov v Británii po jej odchode z bloku a práve problematiku Severného Írska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy