Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Španieli vedeli o hrozbe útoku na La Rambla, správu považovali za nedôveryhodnú
Zdielať na

Španieli vedeli o hrozbe útoku na La Rambla, správu považovali za nedôveryhodnú

Archívna reportáž

BARCELONA / Katalánska vláda potvrdila, že tento rok v máji dostala informáciu o možnom útoku na bulvári La Rambla v Barcelone. Túto informáciu vyhodnotila a odovzdala ju vláde v Madride. Obe strany sa zhodli, že nie je dôveryhodná. Povedal to podľa španielskeho denníka EL País katalánsky minister vnútra Joaquim Forn. Dodal, že útokom nešlo zabrániť. Poprel správu denníka El Periódico, podľa ktorého bola informácia o možnom útoku od americkej CIA.

Taktiež šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero vo štvrtok priznal, že dostali avízo o možnom útoku na triedu La Rambla. Informáciu zhodnotili na vládnej aj policajnej úrovni a došli k záveru, že jej dôveryhodnosť je nízka. Trapero taktiež povedal, že sa o nej hovorilo aj na dvoch protiteroristických zasadnutiach a na oboch sa zhodli, že nejde o hrozbu.

Podľa Forna katalánska polícia dostáva podobné informácie "už niekoľko mesiacov". Prichádzajú podľa neho z rôznych zdrojov a varujú pred útokmi na rôznych miestach v Katalánsku. Informujú o možnostiach útokov na kultúrne centrá, infraštruktúru, koncerty, športové udalosti. Najmä na miesta s veľkou koncentráciou, medzi ktorými bola aj barcelonská promenáda La Rambla či katedrála Sagrada Familia v Barcelone, uviedol Forn.

Forn rovnako povedal, že májová informácia o La Ramble ani žiadna iná, ktorú úrady dostali pred 17. augustom dostali, nemohla útokom zabrániť. Útoky autom zo 17. augusta v Barcelone a niekoľko hodín potom v meste Cambrils si vyžiadali 16 obetí.

Minister Forn ani Trapero na tlačovej konferencii neuviedli, odkiaľ informácia z 25. mája pochádzala. Popreli, že by ju mali od americkej CIA či od iných tajných služieb z USA. DEnník El Periódico vo štvrtok zverejnil dokument v angličtine a vyvodil z neho, že informácie mala katalánska vláda od CIA. Trapero dokument označil za "montáž". "Prečo by som mal veriť, že dokument je od CIA? Kde je podpis a pečiatka?" reagoval Trapero.

Katalánsky minister uviedol, že regionálna polícia neobdržala varovanie ani od americkej tajnej služby CIA ani od amerického Národného protiteroristického strediska (NCTC). Takéto informácie by podľa neho prišli prostredníctvom štátnych kanálov.

Veľvyslanectvo USA v Madride uviedlo, že sa nemôže vyjadrovať k otázkam súvisiacim so spravodajskými službami. Aj napriek malej dôveryhodnosti všetkých doterajších informácií o možnom útoku na centrum Barcelony, zvýšila miestna polícia už pred útokmi monitorovacie aktivity v tejto zóne, uviedol denník La Vanguardia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy