Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Holandsku rušia väznice. Nemajú koho zatvárať
Zdielať na

V Holandsku rušia väznice. Nemajú koho zatvárať

Archívna reportáž

AMSTERDAM / Už pred štyrmi rokmi Holandsko šokovalo správou, že zatvorilo 19 väzníc, pretože nemali dostatok kriminálnikov, ktorých by tam zatvárali. Momentálne trend pokračuje a ďalších päť do konca leta zatvorí svoje brány. O prácu prídu tisícky ľudí.

Problém s prázdnymi väznicami sa dokonca dostal do takého bodu, že museli 240 väzňov importovať z Nórska, aby zaplnili priestory. Minister spravodlivosti Ard van der Steur nakoniec oznámil parlamentu, že náklady na údržbu týchto zariadení sú pre malú krajinu nákladné, informuje portál Independent. 

Niekoľko spôsobov, ako sa Holandsku darí držať nízku mieru kriminality, je aj uvoľnený zákon o drogách, upriamenie sa skôr na nápravu ako trest, ako aj elektronické monitorovacie systémy na členku, čo umožňuje obvineným sa opäť zaradiť do pracovného kolobehu. Výsledkom sú prázdne väznice. Podľa prieskumu z celkového počtu obyvateľov, 17 miliónov, iba 11 600 ľudí za svoje činy reálne sedí. 

Napriek obdivuhodným výsledkom, na nízku kriminalitu predsa len niekto doplatí. Po zatvorení väzníc ostane bez práce takmer 2 000 ľudí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy