Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Polícia našla dodávku s migrantmi, osem sa ich udusilo
Zdielať na

Polícia našla dodávku s migrantmi, osem sa ich udusilo

TEXAS / Americká polícia v štáte Texas v noci na dnes miestneho času našla v nákladnom aute osem mŕtvych migrantov, ďalších 30 museli v kritickom či vážnom stave previezť do nemocnice. Boli dehydratovaní. Polícia udalosť označila za odstrašujúci prípad pašovania ľudí a uviedla, že vodiča už zadržala.

"Vodič a ktokoľvek ďalší, koho vypátrame, bude čeliť obvineniam zo strany štátu a federálnej justície," prehlásil William McManus, ktorý je policajným riaditeľom v San  Antoniu na juhu Texasu, kde sa incident stal. Podrobnosti o zadržanom vodičovi McManus neuviedol.

Nález ohlásil jeden zo zamestnancov obchodného domu v San Antoniu, na ktorého parkovisku auto stálo. Zamestnanec oznámil, že k nemu prišiel s žiadosťou o vodu k nákladiaku. Keď potom k autu prišiel, všimol si otrasných podmienok, preto zavolal políciu, aby nákladný priestor auta a zdravotný stav migrantov preverila.

Po príchode polícia s hasičmi objavili osem tiel a ďalších 30 ľudí, ktorí boli na pokraji síl. "Sedemnásť z nich bolo v kritickom stave, trinásť vo vážnom," uviedli hasiči. V oblasti teraz panujú horúčavy, teplota v San Antoniu počas sobotného popoludnia dosiahla podľa agentúry AP 38 stupňov Celzia a dlho do noci zostala nad tridsiatimi stupňami.

Koľko ľudí v nákladnom priestore, v ktorom nefungovala vzduchotechnika, cestovalo, známe nie je. Niekoľko ľudí sa totiž rozutekalo po okolí. Polícia na ich hľadanie nasadila vrtuľník.

Známe nie je ani to, kam nákladiak smeroval a odkiaľ vyšiel. Jasné nie je ani to, ako dlho pred obchodným domov zaparkovaný.

Prípad pripomína udalosť z augusta 2015, kedy bolo v Rakúsku v odstavenom chladiarenskom voze nájdených 71 mŕtvych migrantov. Utečenci, ktorí prichádzali do Rakúska cez Maďarsko, sa udusili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy