Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Situácia sa na ostrove po zemetrasení normalizuje
Zdielať na

Situácia sa na ostrove po zemetrasení normalizuje

KOS / Minulú noc na gréckom ostrove strávilo ešte niekoľko stoviek ľudí mimo svojich izieb. Obávali sa možných dozvukov silného zemetrasenia. Situácia sa ale už pomaly upokojuje a pláže sa opäť zapĺňajú dovolenkármi.

"Cez deň som sa vnútri natiahol na gauč asi na hodinu a pol. Noc však strávim pre istotu vonku," hovorí s pretrvávajúcou obavou Gerasimos Mathaios, obyvateľ ostrova. Nie je jediný. Podaktorí majú v pláne stráviť noc vonku aspoň dva dni. 

Život na Kose sa ale postupne vracia späť do zvyčajných koľají. Škody v hlavnom meste sú podľa úradov nakoniec menšie, než čakali. Otrasy poškodili aj múzeum a viacero archeologických nálezísk. Niektoré z nich však už opäť otvorili svoje brány pre verejnosť. V nemocniciach na Kose, Kréte a v Aténach ale stále zostáva dvanásť ťažko zranených ľudí. Európska únia zmobilizovala svoje nástroje a v prípade potreby je pripravená Grékom pomôcť. Tí však ešte včera všetkých ubezpečili, že majú situáciu pod kontrolou a dovolenkári na Kose sa nemusia ničoho báť. Seizmológovia ale upozorňujú, že by ešte v najbližších mesiacoch k nejakým otrasom mohlo dôjsť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy