Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Grécko a Turecko postihlo silné zemetrasenie. Z ostrovu Kos hlásia obete
Zdielať na

Grécko a Turecko postihlo silné zemetrasenie. Z ostrovu Kos hlásia obete

KOS/BODRUM / Pri zemetrasení na ostrove Kos zahynuli minimálne dvaja ľudia. Zemetrasenie s magnitúdou 6,7 udrelo v Egejskom mori okolo 1:30 miestneho času (0:30 stredoeurópskeho letného času). Z ostrova Kos, ktorý je najviac postihnutou oblasťou, hlásia aj viac ako 120 zranených.

​Zemetrasenie s magnitúdou 6,7, ktoré oblasť zasiahlo okolo 1:30 miestneho času (0:30 stredoeurópskeho letného času), malo epicentrum asi 10 kilometrov južne od tureckého mesta Bodrum a 16 kilometrov severovýchodne od ostrova Kos. Sprevádzalo ho aj niekoľko následných otrasov. Podľa miestnych úradov sú poškodené najmä staršie budovy na ostrove Kos, ktoré postavili pred zavedením bezpečnostných predpisov súvisiacich so zemetraseniami. O život prišli dvaja ľudia, denník Guardian uvádza, že obeťami sú občania Turecka a Švédska.

Ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ neeviduje žiadnych zranených Slovákov. Ako pre agentúru SITA uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček, všetkých ľudí, ktorí sa zaregistrovali v registračnom formulári, kontaktovali, a sú v poriadku. Rovnako ani nezaznamenali telefonáty Slovákov o pomoc.

Z celej oblasti hlásia dokopy vyše 200 zranených. Otrasy boli silné, v noci vyhnali ľudí z obydlí, nakoľko domy sa "triasli ako želé", ako opísala situáciu jedna z turistiek. V oblasti sú zemetrasenie pomerne bežné, magnitúda 6,7 je však mimoriadne silná, účinky týchto otrasov v tomto prípade značne stlmilo more, ohniska zemetrasenia ležalo v hĺbke 10 kilometrov pod hladinou.

Záchranári stále prehľadávajú trosky zrútených budov a zisťujú, či v nich nie sú ešte uväznení ľudia. Zemetrasenie dočasne uzavrelo aj miestne letisko a piatkové dovolenkové chartre odlietajú so značným oneskorením.

Minulý mesiac postihlo zemetrasenie grécky ostrov Lesbos a západoturecké pobrežie, konkrétne letovisko Izmir a okolie. Zahynula pritom jedna žena, ktorú zavalil jej dom.

https://twitter.com/RomeikoCalendar/status/888195719752015872

Súvisiace články

Najčítanejšie správy