Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pre kontroverzný zákon v Poľsku protestujú desaťtisíce ľudí
Zdielať na

Pre kontroverzný zákon v Poľsku protestujú desaťtisíce ľudí

VARŠAVA / Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, vo štvrtok schválila kontroverzný zákon o reorganizácii najvyššieho súdu, aj napriek tomu, že sa tento návrh stal predmetom širokej medzinárodnej kritiky, a to aj zo strany Európskej únie.

Justičná reforma podľa jej odporcov v Poľsku ruší deľbu moci. Reformu vo štvrtok skritizoval aj predseda Európskej rady, Donald Tusk. Za varšavskú vládu sa naopak postavilo Maďarsko. Šéf českej diplomacie, Ľubomír Zaorálek verí, že si Poľsko zachová najdôležitejšie demokratické hodnoty. 

Podľa periodika Gazeta Wyborcza pre prijatie zákona hlasovalo v 460-člennom Sejme 235 poslancov. Proti spornému normatívnemu aktu sa postavilo 192 zákonodarcov, zatiaľ čo 23 sa hlasovania zdržalo. Zákon musí ešte schváliť horná komora, Senát, v ktorom má ale vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) tiež väčšinu. 

Zbrzdiť prijatie reformy môže ešte prezident Andrzej Duda. Šéf štátu, ktorý vyšiel tiež z PiS, v utorok prekvapivo pohrozil, že bude zákon vetovať, pokiaľ sa kontroverzná súdna reforma nezmení a nebude prijatá ním navrhovaná zmena zákona o národnej sudcovskej rade. 

"Slobodné Poľsko, európske Poľsko," skandoval protestujúci dav vo štvrtok večer vo Varšave. Opozičná radnica odhadla počet demonštrantov na viac ako 50 tisíc. Polícia, podriadená vláde, odhadla ich počet na 14 tisíc. Demonštrácie sa podľa televízie TVN 24 konali aj v ďalších poľských mestách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy