Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodca IS Bagdádí je živý, myslí si veliteľ tajnej služby
Zdielať na

Vodca IS Bagdádí je živý, myslí si veliteľ tajnej služby

Archívna reportáž

SULAJMÁNÍJA / Vodca radikálnej organizácie Islamský štát abú Bakr Bagdádí je živý. Na 99 percent si je tým istý veliteľ tajnej služby v irackom Kurdistane Láhaur Talabání, s ktorým hovorila agentúra Reuters. Rusko už v júni ohlásilo Bagdádího zabitie pri jednom z náletov, v júli potom jeho smrť potvrdil Irak na základe zdrojov zo severoirackej provincie Ninive, kde Bagdádí pôsobil.

Špekuluje sa už aj o Bagdádího nástupcovi. Talabání ale všetky tieto správy poprel. "Bagdádí určite žije, nie je po smrti. Máme informácie, že žije, veríme tomu na 99 percent. Nezabúdajte, že sa jeho minulosť viaže k al-Káide v Iraku. Schováva sa pred tajnými službami, vie, čo robí," vyhlásil šéf jednej z dvoch kurdských rozviedok. Podľa neho je Bagdádí teraz v okolí sýrskeho mesta Rakka.

Bagdádí na verejnosti často nevystupoval, v roku 2014 z mešity v Mosule vyhlásil kalifát IS na území severného Iraku a Sýrie, ktoré vtedy Islamský štát obsadil.

Teraz bol IS porazený v Mosule a snaží sa udržať svoje pozície v sýrskej Rakke. Hoci sa hovorí o porážke IS v Iraku i Sýrii, Talabání je k týmto správam skeptický. Podľa neho IS zmení taktiku, aj keď sa potýka so zhoršenou morálkou svojich ľudí. Poraziť túto organizáciu podľa Talabáního potrvá ešte tri, štyri roky. Skupina potom podľa neho prejde do režimu povstaleckej organizácie.

Talabání si myslí, že vedenia organizácie sa ujmú velitelia tajných služieb z doby bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna, ktorí už teraz určujú taktiku IS. Arabské zdroje uvádzajú, že ako najpravdepodobnejší budúci vodca IS pripadá do úvahy terajší veliteľ oddielov IS v Líbyi Tunisan Džaláladdín Túnisí, ktorý bol Bagdádímu blízky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy