Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Čínsky disident, básnik a nositeľ Nobelovej ceny za mier Liou Siao-po zomrel
Zdielať na

Čínsky disident, básnik a nositeľ Nobelovej ceny za mier Liou Siao-po zomrel

PEKING / Najvýznamnejším Liouovým počinom je spísanie Charty 08, v ktorej niekoľko sto čínskych osobností navrhlo 19 opatrení na zlepšenie ľudských práv v Číne. Krátko pred zverejnením tohto, na čínske pomery veľmi odvážneho dokumentu, ktorý bol inšpirovaný československou Chartou 77, bol Liou v decembri 2008 vo svojom byte zatknutý a 25. decembra 2009 odsúdený na 11 rokov väzenia. Liou bol podmienečne prepustený z väzenia tento rok na konci júna po diagnostikovaní konečného štádia rakoviny pečene.

Za svoju nebojácnosť a nastoľovanie pálčivých tém dostal Liou v roku 2010 Nobelovu cenu za mier, ktorú si ale nemohol v Osle osobne prevziať. Čína udelenie ceny Liou niekoľkokrát kritizovala, označila to za politickú frašku, ktorá nevyjadruje názor väčšiny sveta. Čínske médiá tiež obvinila Západ, že ocenením aktivistami vnucuje Číne svoje hodnoty. Liou dostal tiež niekoľko ďalších cien, vrátane slovenské ceny Homo Homini (2009), udeľované nadáciou Človek v tiesni.

Silnejúce demokratizačné hnutie v Číne na jar 1989 donútilo Lioua vrátiť sa do vlasti, kde sa zapojil do organizovania niekoľkotýždňových študentských protestov za väčšiu demokratizáciu krajiny, ktoré v júni brutálne potlačila čínska armáda (zomrelo najmenej 1300 ľudí). Potom bol Liou Siao-po zatknutý a odsúdený na takmer dvojročné väzenie.

Po prepustení vyučoval na univerzite literatúru, čo mu ale bolo onedlho zakázané. Kritika čínskeho systému vlády jednej strany vyniesla Liou v rokoch 1996 až 1999 druhý pobyt vo väzení, tentokrát v reedukačnom pracovnom tábore. Tam sa tiež oženil s názorovo spriaznenú Liou Sia, ďalšie neprehliadnuteľnou postavou disidentského hnutia. Po prepustení neprestal Liou poukazovať na zakázaná témy. Kritizoval napríklad čínsku vládu za politiku voči Tibetu v čase, keď touto čínskou autonómnou oblasťou zmietali protičínske nepokoje.

Jeho žena je od tej doby, čo bola Liovi udelená Nobelova cena, je fakticky držaná v domácom väzení a trpí depresiou. Čína tiež následne zmrazila na šesť rokov diplomatické vzťahy s Nórskom, v ktorého metropole Osle sa ceny udeľujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy