Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Útoky v Londýne si vyžiadali už siedmu obeť
Zdielať na

Útoky v Londýne si vyžiadali už siedmu obeť

LONDÝN / Do chodcov na známom londýnskom moste London Bridge narazila dodávka do chodcov. informovala o tom televízia BBC. Na mieste sú policajné zložky, ktoré miesto uzavreli. Krátko na to sa ďalší incident odohral v oblasti Borough Market.

Incident na moste London Bridge si vyžiadal už sedem obetí na životoch. Do nemocnice bolo prevezených už 48 ľudí, pričom naďalej sa v kritickom stave nachádza 21 z nich. Ďalší boli ošetrení na mieste.

Polícia tiež oznámila, že smrteľne postrelila tri osoby podozrivé z útoku. Dodali, že sa domnievajú, že do útoku na moste boli zapletení traja ľudia. Incident na London Bridge, rovnako ako incident, ktorý sa stal v oblasti Borough Market označila polícia za teroristické činy. 

V súvislosti s útokom zadržala britská polícia vo východnej časti Londýna 12 podozrivých osôb. K zadržaniu došlo vo štvrti Barking, pričom akciu vykonali protiteroristické zložky.  Vyšetrovanie napreduje rýchlo. Britská premiérka Theresa Mayová obvinila z incidentu islamských extrémistov. Ministerka vnútra Amber Ruddová oznámila, že stupeň teroristického ohrozenia sa nezvýši z aktuálneho vážneho na najvyšší - kritický; polícia je totiž presvedčená, že na úteku už nie sú žiadni páchatelia.

Podľa polície páchatelia najprv rýchlo idúcou dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a v reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Uviedla, že proti podozrivým jej príslušníci zasiahli a zneškodnili ich do ôsmich minút po prvom telefonáte.

Podozriví mali na sebe vesty podobné tým, aké používajú samovražední atentátnici. Neskôr sa ukázalo sa, že šlo o atrapy. Výbušninu pri sebe podozrivé osoby nemali, spresnil Mark Rowley, šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície.

Totožnosť podozrivých polícia neoznámila. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Očití svedkovia však podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali "To je za Alaha!".

Policajti prehľadávali aj rieku Temža. BBC s odvolaním sa na očitú svedkyňu uviedla, že zrejme pátrajú po najmenej dvoch ľuďoch, ktorí boli v čase nárazu auta v blízkosti zábradlia. 

Svedkovia informovali, že biela dodávka vyšla z cesty na chodník, kde narazila do chodcov. Reportérka BBC Holly Jones, ktorá bola v čase incidentu na moste, uviedla, že vozidlo šoféroval muž. Auto šlo podľa nej rýchlosťou asi 80 km/h.

Ľudí z mosta evakuovali a polícia i primátor mesta Sadiq Khan vyzvali verejnosť, aby sa tejto lokalite vyhli a rešpektovali pokyny polície.

Most krátko po incidente uzavreli z oboch smerov. Odklonené boli aj autobusové linky. 

Streľba neďaleko mosta

Okrem toho zasahovali policajti aj pri ďalšom incidente. Išlo o streľbu v lokalite Borough Market, ktorá sa nachádza neďaleko mostu London Bridge. 

Agentúra Reuters citovala očitú svedkyňu, ktorá videla troch ľudí so zraneniami, ktoré mohli byť spôsobené nožom, a to v oblasti hrdla. Polícia pátra po troch podozrivých. 

Polícia zasahovala v Londýne aj na treťom mieste - išlo o oblasť  Vauxhall na juhu metropoly. Neskôr informovala, že útok nožom, ku ktorému tam došlo, nesúvisí s predchádzajúcimi dvoma udalosťami.

Premiérka Theresa May vyzvala svojich krajanov na tvrdší postoj k extrémistom a prísnejšej kontrole kybernetického priestoru, ktorý môže byť zneužitý radikálmi. Hoci posledné teroristické útoky podľa nej nesúvisia, spája ich jedna ideológia zla, ktorá hlása, že západné hodnoty nie sú zlučiteľné s islamom.

​Reakcie slovenských predstaviteľov

Predseda vlády Robert Fico je v permanentnom kontakte s bezpečnostnými zložkami štátu. "V spolupráci so zahraničnými tajnými službami vyhodnocujeme ďalšie informácie, najmä pokiaľ ide o pôvod obetí a zranených po teroristickom útoku v Londýne. Slovensko je pripravené poskytnúť Veľkej Británii všetky potrebné spravodajské informácie, ktoré by mohli pomôcť k vyšetreniu tohto ohavného teroristického činu. Monitoring situácie je za daných okolností postačujúci a v tomto momente nie je potrebné na Slovensku zvolávať zasadnutia krízových štábov alebo Bezpečnostnej rady," informuje Ficova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Andrej Kiska na svojom profile na sociálnej sieti vyhlásil, že zdieľame smútok Londýnčanov po sobotných útokoch. Prezident zároveň vyjadril kondolencie rodinám obetí. „Všetci sme zjednotení proti teroru a bez strachu," uviedol. Hlava štátu zároveň zaslala sústrastný telegram britskej panovníčke Alžbete II.

K útokom sa vyjadril aj premiér Róbert Fico. Vo svojom stanovisku uvádza, že odsudzuje amorálny teroristický útok a vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí. Zabezpečenie bezpečnosti občanov musí patriť medzi zásadné priority európskej politiky. Predseda vlády je pripravený na vecný dialóg s partnermi na európskej úrovni s cieľom prehĺbiť bezpečnostnú politiku, ktorá by v dohľadnom čase zefektívnila obranu voči útokom teroristov na bezbranných ľudí v európskych mestách. 

Solidaritu s Londýnom vyjadril aj predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý prirovnal terorizmus k epidémii. "Potvrdzujem, že zákerná epidémia terorizmu naberá na sile, nepozná hranice. Za obete si vyberá vždy tých najnevinnejších, ale ľudstvo doteraz na každú epidémiu našlo liek. V týchto ťažkých chvíľach vyjadrujem solidaritu," uviedol Danko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy