Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Najznámejší český vrah Kajínek si prešiel vo väzení všeličím
Zdielať na

Najznámejší český vrah Kajínek si prešiel vo väzení všeličím

PRAHA / Jiří Kajínek strávil vo väzení za dvojnásobnú vraždu a pokus o vraždu celkovo 23 rokov. Pôvodne nemal už z väzenia vyjsť nikdy. Súd ho potrestal doživotím za to, že v roku 1993 zastrelil neďaleko väznice Bory v Plzni podnikateľa Štefana Jandu a jeho osobného strážcu Juliána Pokoša. Kajínka ako vraha označil brat zastreleného bodyguarda Vojtěch Pokoš.

Podľa brata zastreleného bodyguarda Jiří Kajínek strieľal po ňom a po nebohom bratovi iba preto, že za to dostal peniaze. Nevie sa zmieriť s tým, že Kajínek je na slobode. Jiří Kajínek v rozhovore tvrdil i to, že dostal ponuku, aby ako svojho spolupáchateľa označil bývalého policajta. Taktiež mu mali ponúknuť zmiernenie trestu. S tým ale údajne nesúhlasil. 

Vysvetlil tiež, prečo si nedokázal spomenúť na to, čo robil v deň vraždy. O tom, že je podozrivý, sa dozvedel podľa svojich vlastných slov po prvýkrát až po piatich mesiacoch od skutku. "Takýto deň sa dá zapamätať iba vtedy, keď to bude nejaký markantný deň, inak nie," povedal omilostený väzeň.  Jiří Kajínek sa ako právoplatne odsúdený vrah na doživotie stretával vo väznici s tými najhoršími zločincami, predovšetkým s vrahmi. 

Kajínek je už niekoľko dní na slobode. S milosťou mu ale udelili ale i najdlhšiu podmienku, akú český právny systém umožňuje - a to sedem rokov. O tom, či ju porušil alebo nie, by rozhodoval opäť samotný prezident. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy