Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Marine Le Pen: Protivia sa mi popierači holokaustu
Zdielať na

Marine Le Pen: Protivia sa mi popierači holokaustu

PARÍŽ / Prezidentská kandidátka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Pen v piatok vyhlásila, že sa jej "protivia" popierači holokaustu. Jej vyjadrenie zaznelo v súvislosti s kauzou dočasného šéfa FN Jeana-Francoisa Jalkha. Ten musel v piatok odísť z funkcie pre pochybnosti o existencii nacistických plynových komôr, ktoré vyjadril v rozhovore v roku 2000.

"Vo vedení Národného frontu nie je nikto, kto by obhajoval takéto tvrdenia," povedala Le Pen pre televíziu BMF.

Popieranie holokaustu je vo Francúzsku trestným činom a Le Pen v snahe osloviť mainstreamových voličov dlhodobo tvrdo pracovala na tom, aby svoju stranu zbavila rasistickej a antisemitskej povesti.

Holokaust

Sama nechala vylúčiť z FN svojho otca a zakladateľa strany Jeana-Marie Le Pena, keď odmietol odvolať výrok bagatelizujúci holokaust, teda nacistické vyvražďovanie európskych židov z čias druhej svetovej vojny.

Jalkh sa ujal funkcie dočasného lídra FN iba tento týždeň po tom, ako Le Pen povedala, že sa jej vzdáva, aby sa mohla sústrediť na predvolebnú kampaň.

Prezidentské voľby

Marine Le Pen, ktorá kandiduje na hlavu štátu, v piatok vyzvala voličov radikálnej ľavice, aby "zatarasili" cestu k prezidentskej funkcii jej centristickému súperovi Emmanuelovi Macronovi. Obaja politici sa stretnú v rozhodujúcom druhom kole volieb 7. mája. Le Pen v piatok podporil neúspešný nacionalistický kandidát z prvého kola Nicolas Dupont-Aignan.

V úvodnom kole volilo kandidáta radikálnej ľavice Jeana-Luka Mélenchona viac ako 19 percent zúčastnených voličov. Mélenchon odmietol dať svojim stúpencom odporúčanie koho voliť a veľká časť z nich sa zrejme druhého kola hlasovania vôbec nezúčastní. Podľa agentúry AFP si odmietajú vybrať "medzi morom a cholerou". Kým Le Pen je pre mnohých z nich extrémne pravicová, Macron je vraj zasa extrémne liberálny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy