Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd povolil odpojiť dieťa od prístrojov proti vôli rodičov
Zdielať na

Súd povolil odpojiť dieťa od prístrojov proti vôli rodičov

Archívne video

LONDÝN / Londýnsky najvyšší súd v utorok proti vôli rodičov povolil odpojenie osemmesačného Charlieho Garda od prístrojov, ktoré ho udržiavali pri živote. Dojča trpelo vzácnou vrodenou mitochondriálnou poruchou, ktorá spôsobuje postupné ochabovanie svalstva a poškodenie mozgu, informovala televízia ITV.

Lekári z londýnskej nemocnice Great Ormond Street Hospital tvrdia, že je v najlepšom Charlieho záujme ukončenie podpory životných funkcií a uvedenie chlapca do režimu paliatívnej starostlivosti.

Keď súd oznamoval svoje rozhodnutie, v ktorom sa po trojdňovej analýze a návšteve dieťaťa v nemocnici postavil na stranu lekárov, v sieni zaznel výkrik "nie".

Rodičia Charlieho, Chris Gard a Connie Yatesovo, sú podľa ich právnej zástupkyne Laury Hobey-Hamsher po verdikte "zdrvení". Rodičia, ktorí žijú v západnom Londýne, požadovali o povolenie previezť svoje dieťa na liečenie do USA a za tým účelom sa im podarilo vybrať v zbierke cez milión libier.

Sudca sa ale postavil proti ich prianiu. Rozhodnutie vraj urobil s ťažkým srdcom, ale úplne presvedčený o tom, čo je v najlepšom záujme Charlieho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy