Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vodca ruskej opozície Navalnyj pôjde do väzenia. Podľa súdu odporoval polícii
Zdielať na

Vodca ruskej opozície Navalnyj pôjde do väzenia. Podľa súdu odporoval polícii

MOSKVA / Vodca ruskej opozície Alexej Navalnyj bol odsúdený na pätnásť dní väzenia za údajné neuposlúchnutie policajných pokynov behom zatknutia pri nedeľnom masovom proteste v Moskve. Krátko predtým rovnaký súd Navalného odsúdil za organizovanie nedeľnej demonštrácie a narušovania verejného poriadku k pokute dvadsať tisíc rubľov (321,92 EUR). Obhajca Navalného oznámil, že sa proti rozsudku odvolá.

Policajné komando v nedeľu odpoludnia odviedlo opozičného vodcu hneď na začiatku demonštrácie, vo chvíli keď opúšťal metro na Puškinovom námestí. Pred súdom Navalnyi vyhlásil, že sa vinný necíti. Odpor údajne polícií nekládol.  

Alexej Navalnyj tvrdí, že pripravovanú demonštráciu riadne ohlásil. Radnica nesúhlasila s miestom konania, ale v zákonnej lehote podľa opozičného vodcu nenavrhla iný priestor. Preto sa demonštrácia konala podľa pôvodného plánu na Tverskej triede v centre metropoli. 

Navalnyj je za údajné nepovolené organizovanie akcie odsúdený už po druhý krát. Tretí podobný prehrešok by mohol podľa nedávnej novely trestného zákona skončiť aj päť ročným väzením.

​Navalnyj podľa moskovského rozhlasu žiadal súd, aby predvolal svedka premiéra Dmitrija Medvedeva, proti ktorému boli údajné protesty zamerané. Súd jeho žiadosti nevyhovel. Medvedev bol podľa ruských médií behom protestov na horách, kde sa venoval lyžovaniu. 

Pri masových protestoch proti korupcii vládnych úradníkov, ktoré sa konali cez víkend v Moskve, bolo podľa polície aj opozičných médií zadržaných asi päťsto ľudí. Ruská nevládna organizácia OVD-info, ktorá monitoruje dodržiavanie ľudských práv v Rusku a zásahy moci proti opozícií, uvádza, že zadržaných je cez tisíc ľudí. Časť z nich bola ihneď prepustená.  

O 1 030 zadržaných píše aj agentúra Interfax, ktorá sa odvoláva na nešpecifikovaný zdroj obozámený so situáciou. 

Podľa ministerstva vnútra sa do moskovského protestného pochodu zapojilo osem tisíc ľudí, novinári médií odhadli počet demonštrantov na niekoľko desať tisíc. Protesty sa konali aj v osemdesiatich ďalších ruských mestách, z toho len dvadsať bolo povolených.

Moskva zadržaných neprepustí 

Zadržaní účastníci demonštrácie po celom Rusku odsúdilo americké ministerstvo zahraničia. Podľa hovorcu ministerstva Marka Tonera, to odporuje demokratickým hodnotám. Policajný zásah odsúdila aj Európska únia. K prepusteniu demonštrantov vyzvalo i české ministerstvo zahraničia. 

Na výzvy k prepusteniu zatknutých Kremeľ, podľa hovorcu Dmitrija Peskova, nebude reagovať. "S toutu výzvou nemôžeme súhlasiť. V tomto prípade nemôžeme výzvu vziať na vedomie. Záväzky z Rady Európy neznamenajú nevyhnutnosť porušovať vlastné zákony," konštatoval hovorca Vladimíra Putina.

Podľa Peskova bola činnosť polície absolútne korektná a profesionálna. Podľa neho v Moskve protestné akcie povolené neboli, bránili doprave a ohrozovali bezpečnosť ľudí. Tvrdenie organizátorov, že akcia bola povolená, je podľa hovorcu vedomé klamstvo a provokácia. 

Ruskí vyšetrovatelia teraz zhromažďujú dôkazy k obvineniam proti účastníkom protestov v Moskve. Hovorca ruského Vyšetrovacieho výboru (SK) Svetlana Petrenková oznámila, že do zhromažďovania dôkazov sa pustili vyšetrovatelia obzvlášť ťažkých zločinov. Vyšetrujú údajne aj trestné činy výtržníctva, útokov na život príslušníka polície a násilie voči úradníkom. 

Podľa Navalného sa Rusko snaží prekaziť jeho politické plány 

Navalnyj dal už niekoľko krát najavo, že sa budúci rok v prezidentských voľbách postaví hlave štátu Vladimírovi Putinovi, pokiaľ bude prezident opäť kandidovať. Právoplatné odsúdenie, a to aj podmienené, podľa ruských zákonov, takú kandidatúru neumožňuje. Navalnyj ale opakovane tvrdí, že svoje volebné plány meniť nebude. 

Koncom roku 2014 bol odsúdený k podmienečnému trestu 3,5 roku za defraudácie, ktoré mal spôsobiť kozmetickej firme Yves Rocher. Začiatkom tohto februára bol navyše v korupčnej kauze v lesníckom podniku Kirovles odsúdený na päť rokov bezpodmienečne, zatiaľ neprávoplatne. Obe kauzy Navalnyj považuje za vykonštruované s cielom poškodiť jeho politické plány. 

Podľa agentúry TASS môže súdny verdikt v pondelok Navalnému spôsobiť problémy. Podľa zákona totiž existencia dvoch administratívnych trestov, oprávňuje ruské súdy zmeniť predchádzajúci podmienečný trest na nepodmienečný.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy