Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rusko zažíva najväčšie protesty za posledné roky
Zdielať na

Rusko zažíva najväčšie protesty za posledné roky

MOSKVA / Tisíce ľudí zaplnili moskovské Puškinovo námestie, kde sa konal úradmi nepovolený protest proti ruskej vláde. Išlo o súčasť vlny demonštrácií prebiehajúcich po celej krajine.

Aktivistu proti korupcii Alexeja Navaľného, ktorý je lídrom opozície proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, zatkli, keď vychádzal z neďalekej stanice metra a mieril na protest. 

Prepukli aj potýčky s políciou

Navaľnyj skončil druhý vo voľbách starostu Moskvy v roku 2013. Oznámil aj úmysel uchádzať sa o zvolenie v prezidentských voľbách v roku 2018, ale nedávne potvrdenie jeho rozsudku pre obvinenia z korupcie mu bráni kandidovať. Navaľného podporovatelia odsúdili obvinenia ako vyfabulované.

Na dnešné protesty vyzval Navaľnyj a jeho Nadácia na boj proti korupcii. Demonštrácie pritiahli státisícové davy ľudí vo väčšine ruských veľkých miest, od Vladivostoku na Ďalekom východe až európske mestá. Tieto protesty sú najväčším koordinovaným prejavom nespokojnosti v Rusku od masívnych demonštrácií z rokov 2011-2012, ktoré nasledovali po parlamentných voľbách poznačených podvodmi.

Zatiaľ nie sú údaje o veľkosti demonštrácie v Moskve, ale jednohektárové Puškinovo námestie bolo husto zaplnené a rovnako aj chodníky na priľahlej Cverskej ulici. To znamená, že na proteste sa mohlo zúčastniť vyše 10 tisíc ľudí.

https://twitter.com/brewerov/status/845996754382311424

Občasne prepukali potýčky s políciou a niektorých demonštrantov zatkli, vrátane sivovlasého muža, ktorého polícia ťahala po chodníku.

Luxus premiéra

Dnešné protesty sa sústreďovali na správy Navaľného nadácie, že ruský premiér Dmitrij Medvedev si nahromadil celú zbierku sídiel, jácht a viníc. Tento luxus, vrátane domu na chov kačiek, sa odrazil aj na mnohých pútačoch na dnešných protestoch, na ktorých boli znázornené obrázky žltých kačičiek - detských hračiek.

V prístavnom meste Vladivostok na pobreží Tichého oceánu polícia s použitím sily zadržala niekoľko demonštrantov, a to neďaleko mestskej železničnej stanice. V jednom prípade policajti spadli dolu malým trávnatým svahom, keď zápasili so zadržaným.

https://twitter.com/openrussia_org/status/845996877426425856

Spravodajské a sociálne médiá informovali, že sa konajú demonštrácie vo veľkých mestách po celej krajine, vrátane Novosibirska, Tomska a Krasnojarska. Najmenej 25 ľudí bolo zatknutých vo Vladivostoku a 12 v Chabarovsku.

Niektorí demonštranti sa ukázali v uliciach s tvárami pomaľovanými nazeleno, čo bola narážka na nedávny útok na Navaľného, keď mu útočník hodil do tváre zelený dezinfekčný tekutý prostriedok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy