Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Možno nikdy nepochopíme, prečo Khalid Masood útočil, tvrdia Briti
Zdielať na

Možno nikdy nepochopíme, prečo Khalid Masood útočil, tvrdia Briti

Zdroj: Reuters

LONDÝN / Londýnska metropolitná polícia naďalej verí, že útočník Khalid Masood, ktorý v stredu v blízkosti britského parlamentu zabil štyroch ľudí a ďalších 50 zranil, konal sám. Nič nenasvedčuje tomu, že boli plánované ďalšie útoky, uviedli policajné zdroje.

Polícia po atentáte zadržala jedenásť osôb pre podozrenie z prípravy teroristického útoku. Väčšinu z nich ale už prepustila. Vo väzbe zostáva jeden muž z Birminghamu. 

"Musíme sa zmieriť s tým, že možno nikdy nepochopíme, prečo to urobil. Táto informácia pravdepodobne zomrela s ním," povedal policajt Neil Basu. Masood, ktorý najskôr autom vrazil do ľudí, a neskôr zaútočil nožom, bol zastrelený.

Naďalej je polícia presvedčená, že v osudný deň konal sám. "Nemáme žiadne tajné informácie, ktoré by naznačovali, že sú plánované ďalšie útoky," konštatoval.

​Vyšetrovatelia sa pokúsia objasniť, prečo tento čin spáchal a to najmä kvôli tomu, aby upokojili Londýnčanov a poskytli odpovede na otázky rodín obetí aj preživších, píše BBC.

"Sme odhodlaní zistiť, či bol Masood osamotený vlk inšpirovaný teroristickou propagandou, alebo či ho niekto nabádal, podporoval, či dokonca riadil," vyhlásil policajt, ale súčasne vyzval ľudí, ktorí ho poznali, aby sa prihlásili na polícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy