Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Telo zosnulého kardinála uložili do arcibiskupskej hrobky
Zdielať na

Telo zosnulého kardinála uložili do arcibiskupskej hrobky

PRAHA / V katedrále sv. Víta na Pražskom hrade sa konala posledná rozlúčka s kardinálom Miloslavom Vlkom. Zádušnú ošmu slúžil arcibiskup Dominik Duka. Jeho ostatky uložili do arcibiskupskej kaplnke svätovítskej katedrály.

Od skorého rána čakali pred chrámom desiatky ľudí. Na pohrebe sa zúčastnili kardináli a biskupi z okolitých krajín. Svoju účasť na pohrebe už skôr vylúčil český prezident Miloš Zeman.

Na obrad prišli aj niektorí členovia vlády, predovšetkým z radov ľudovcov. Pohrebu sa zúčastnia minister kultúry, poľnohospodárstva či ministerka pre miestny rozvoj. 

Na Pražskom hrade boli k dispozícii dve veľkoplošné obrazovky. Jedna je na treťom nádvorí a druhá na Hradčanskom námestí.

​Miloslav Vlk bol za kňaza vysvätený v roku 1968. Po tom, čo mu odobrali štátny súhlas s vykonávaním kňažského povolania, bol nútený živiť sa ako umývač okien a omše slúžil iba tajne a v malých skupinách. Funkcie pražského arcibiskupa sa ujal v roku 1991, rezignoval vo feburári 2010.

Usiloval sa o priblíženie katolíckej cirkvi verejnosti a po odchode z čela českej katolíckej cirkvi sa často a kriticky vyjadroval k politickej situácii a politikom. Historici oceňujú jeho prínos k česko-nemeckému dialógu a uzmierenie oboch národov. Podľa zástupcov armády mal veľký podiel aj na obnovení duchovnej služby v armáde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy