Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zomrel kardinál Miloslav Vlk, hlava českých katolíkov
Zdielať na

Zomrel kardinál Miloslav Vlk, hlava českých katolíkov

PRAHA / Vo veku 84 rokov v sobotu zomrel kardinál Miloslav Vlk. Na svojom twitterovom účte o tom informoval pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk v posledných mesiacoch trpel rakovinou pľúc s metastázami do kostí.

"So smútkom v srdci sa modlím za dušu zosnulého kardinála Vlka," uviedol Duka. Pražské arcibiskupstvo vyzvalo veriacich k modlitbe za spásu duše zosnulého kardinála.

Vážna choroba sa u kardinála Vlka začala prejavovať približne na jar minulého roka. Na Vianociach sa kardinálov stav zhoršil natoľko, že musel byť na niekoľko dní hospitalizovaný. Choroba mu lekári diagnostikovali po Novom roku.

Pápež František

Vlk podstupoval chemoterapiu v jednej z pražských nemocníc. Koncom januára s Vlkom telefonicky hovoril pápež František a uistil ho, že sa bude modliť za jeho zdravie.

Miloslav Vlk sa narodil sa 17. mája 1932 v Líšnice na Písecku. Jeho život prešiel radom zvratov. V roku 1968 bol vysvätený za kňaza. Po desiatich rokoch mu ale komunisti odobrali vtedy požadovaný štátny súhlas na výkon kňazského povolania. Vlk potom slúžil omše tajne v malých skupinách veriacich. Hoci vzdelaním historik, archivár a teológ, bol z politických dôvodov nútený živiť sa ako umývač okien.

Ocenenia

Na začiatku 90. rokov minulého storočia bol menovaný biskupom v Českých Budějoviciach, potom sa na jar 1991 po rezignácii Františka Tomáška stal hlavou slovenských katolíkov. Od októbra 1994 bol kardinálom. Úradu pražského arcibiskupa sa ujal 1. júna 1991, jeho rezignáciu prijal pápež Benedikt XVI. Vo februári 2010 a v poradí 36. pražským arcibiskupom menoval Duku.

Je nositeľom viacerých ocenení. V roku 2002 mu prezident Václav Havel prepožičal Rád Tomáša Garrigua Masaryka za vynikajúce zásluhy o demokraciu a ľudské práva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy