Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Lavína zasypala zjazdovku, lyžovalo tam 300 ľudí
Zdielať na

Lavína zasypala zjazdovku, lyžovalo tam 300 ľudí

TIGNES / Vo francúzskych Alpách zasypala lavína hojne využívanú zjazdovku. Pôvodné obavy, že sneh strhol i niektorých lyžiarov, sa nepotvrdili. Udalosť v lyžiarskom stredisku Tignes sa tak zaobišla bez obetí. Oznámila to miestna horská služba po tom, čo ukončila prehľadávanie zavalenej zjazdovky.

Lavína sa prehnala zjazdovkou strednej obtiažnosti a podľa očitých svedkov mohla strnúť veľa ľudí. Nie je isté, koľko ľudí sa v inkriminovanom čase nachádzalo na zjazdovke. Horská služba okamžite ale na miesto vyslala početný tím, ktorý za pomoci cvičených psov miesto usilovne prehľadával. Iba pár ľudí pocítilo silnú tlakovú vlnu, ktorá vznikla pri páde masy snehu.



Horšie následky mala lavína v stredisku v polovici februára, kedy zahynuli štyria ľudia. Vtedy lavína zmiatla deviatich ľudí, ale piatich sa podarilo zachrániť.

V pondelok vyhlásili v lyžiarskom stredisku druhý najvyšší stupeň varovania pred lavínami. Francúzske médiá však upozornili, že varovanie sa "teoreticky" týka svahov mimo oficiálnych zjazdoviek alebo uzavretých zjazdoviek.

https://twitter.com/lavoixdunord/status/839068159042809857

​V Taliansku zase lavína pred nedávnom zasypala hotel. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy