Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Epidémia osýpok sa priblížila k Slovensku
Zdielať na

Epidémia osýpok sa priblížila k Slovensku

MAĎARSKO / Osýpky sú veľmi nákazlivou vírusovou chorobou, prenášanou vzdušnou cestou. Prvé štádium sa prejavuje zápalom nosovej sliznice a očných spojoviek, vysokou horúčkou a kašľom. Typickým nálezom sú červené škvrny a drobné belavé škvrny na ústnej sliznici. Osýpkové vyrážky sa začínajú zjavovať za ušami a na krku, odkiaľ sa šíria na tvár, hrudník a končatiny. Výsyp nadobúda sýtočervenú farbu a po 3 – 4 dňoch sa začne postupne strácať. Niekedy majú osýpky miernejší priebeh, inokedy ťažší. K zvyčajným príznakom sa pridruží vysoká horúčka a blúznenie, prípadne i krvácanie slizníc a zápal pľúc alebo mozgu.

Epidémia osýpok sa z Rumunska rozšírila už aj do Maďarska. V meste Makó na juhu krajiny zaviedli úplnú karanténu. Kontrolujú zdravotníkov, či sú proti osýpkam zaočkovaní. Ľudí, starších ako 47 rokov úrady vyzývajú, aby sa dali opätovne zaočkovať.

V Rumunsku evidujú 5 000 nainfikovaných. Dôvodom je nízka zaočkovanosť. Maďari však rátali s tým, že majú 99 percentnú zaočkovanosť, čo sa ukázalo ako omyl. Na Slovensku klesla zaočkovanosť proti osýpkam pod 95 percent, čo je hranica potrebná na udržanie kolektívnej imunity. Najhoršie je to v Bratislavskom, Trenčianskom, Banskobystrickom kraji a Košickom kraji. Epidémia osýpok sa teda nedá vylúčiť ani u nás.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy