Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Francúz navrhol zničenie Sacré-Coeur, vtipný nápad zožal úspech
Zdielať na

Francúz navrhol zničenie Sacré-Coeur, vtipný nápad zožal úspech

PARÍŽ / Prekvapivý úspech mal na internete návrh jedného obyvateľa ôsmeho parížskeho obvodu na strhnutie baziliky Najsvätejšieho Srdca Ježišovho (Sacré-Coeur), ktorý sa objavil na webe s participatívnym rozpočtom mesta Paríž. Išlo síce o žart, ale získal najväčšiu podporu z 2448 predložených občianskych projektov, napísal francúzsky denník Le Figaro.

Anonymný Parížan vo svojom návrhu tvrdí, že bazilika "uráža pamiatku obetí Parížskej komúny", krvavo potlačenej radikálne socialistickej a revolučnej vlády Paríža v roku 1871. 

Výstavba baziliky, ktorej základný kameň položili v roku 1875 a ktorá je teraz druhou najnavštevovanejšou cirkevnou pamiatkou v krajine, mala predstavovať pokánie za činy, ktoré sa počas Parížskej komúny udiali. 

Námestníčka parížskeho starostu Pauline Véron ale povedala stanici France Info, že za projekt sa nebude dať hlasovať, pretože mesto nie je vlastníkom baziliky. Pamiatka na vrchole kopca Montmartre patrí parížskemu arcibiskupstvu, zdôraznila. 

Ideologické boje

Autor iniciatívy, vystupujúci pod menom jednej z postáv Parížskej komúny Nathalie Lemel, uviedol, že svoj návrh myslel ako žart a jeho cieľom bolo poukázať na limity priamej demokracie. 

Odozva, s akou sa návrh stretol, ale podľa Le Figaro dokazuje, že staré ideologické boje okolo stavby s kontroverznou históriou stále neutíchli. Pamiatka je predmetom debát už od roku 1875. Sporný bol napríklad už výber pozemku. Práve na mieste, kde dnes chrám stojí, začalo povstanie komunardov, o dva mesiace neskôr krvavo potlačené. Bazilika, ktorá je súčasne náboženskou i politickou stavbou, mala byť stelesnením konzervatívneho morálneho poriadku III. republiky. Niektorí ľavicoví aktivisti ju ale podľa Le Figaro stále považujú za symbol represie štátu voči ľudu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy