Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európania sa boja hroziacich teroristických útokov
Zdielať na

Európania sa boja hroziacich teroristických útokov

LONDÝN, BERLÍN, PARÍŽ / Vo veľkých európskych štátoch, prevažne v tých, v ktorých žijú početné moslimské menšiny, sa obyvatelia obávajú toho, že teroristi budú útočiť i tento rok. Najväčšie obavy z možných útokov panujú vo Francúzsku, kde tomu verí až 81 percent obyvateľov. Takmer 70 percent ľudí si to myslí taktiež vo Veľkej Británii a 60 percent v Nemecku. Z tohto dôvodu by uvítali, aby sa do boja proti terorizmu zapojila i Severoatlantická aliancia (NATO), píše reflex.cz.

Prieskum, či je pravdepodobný teroristický útok v ich krajine v roku 2017, uskutočnila koncom minulého roku britská agentúra YouGov, ktorá má pobočky po celom svete. Podľa nej si to myslí až 81 percent Francúzov, 68 percent Britov, 60 percent Nemcov, 59 percent Američanov a 52 percent Švédov, píše reflex.cz. V Dánsku si to myslí až 45 percent opýtaných, v Nórsku je to o tri percentá menej a vo Fínsku je to 26 percent. 

Podľa iného prieskumu agentúry YouGov z tohtoročného januára, by sa v boji proti terorizmu mala viac angažovať Severoatlantická aliancia. Dokonca viac ako vziať do úvahy napadnutie členských krajín inou krajinou. Myslí si to až 20 až 30 percent Britov, Dánov, Nemcov a Francúzov. 

Zaujímavé je ale aj to, že mnoho obyvateľov západných krajín myslí, že svet je nebezpečný a že by mohla hroziť nová svetová vojna. Najväčšiu hrozbu v tomto smere podľa YouGov predstavuje pre ľudí agresívna politika Ruska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy