Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
KĽDR kritizuje Čínu, že tancuje, ako Spojené štáty pískajú
Zdielať na

KĽDR kritizuje Čínu, že tancuje, ako Spojené štáty pískajú

PCHJONGJANG / Severná Kórea vo štvrtok ostro kritizovala Čínu za to, že do konca roka zastavila dovoz uhlia z KĽDR. Severná Kórea uviedla, že "susedná krajina, ktorá sa často označuje za priateľa KĽDR, tancuje, ako Spojené štáty pískajú". Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA.

Podľa agentúry AP sa kritický článok agentúry KCNA niesol v tóne, ktorým väčšinou Pchjongjang kritizuje svojich úhlavných nepriateľov - Spojené štáty, Japonsko a Južnú Kóreu. 

Čína je prakticky jediným spojencom KĽDR a hlavným poskytovateľom hospodárskej pomoci tejto chudobnej krajiny. V poslednom čase ale silnie rozhorčenie Pekingu nad zbrojnými testami Severnej Kórey. Na Čínu tiež nalieha nová americká vláda, ktorá chce od Pekingu viac pomoci pri riešení problému s KĽDR. 

"Táto krajina, ktorá vystupuje ako veľmoc, tancuje podľa toho, ako Spojené štáty pískajú. Svoje kroky pritom ospravedlňuje tým, že cieľom pozastavenia uhlia nie je negatívne ovplyvniť život ľudí v KĽDR, ale kontrolovať severokórejský jadrový program,"  uviedla agentúra KCNA. Agentúra dodala, že Čína "bez váhania podnikla neľudské kroky" voči KĽDR. 

Peking v nedeľu oznámil, že do konca tohto roku zastavuje všetok dovoz uhlia zo Severnej Kórey v súlade so sankciami, ktorá na Pchjongjang uvalila OSN za jeho jadrový a raketový program. 

Severná Kórea tým príde o dôležitú časť svojich príjmov. Podľa agentúry AP vyviezla KĽDR do Číny uhlie za 1,2 miliardy dolárov. Americkí predstavitelia uviedli, že to predstavuje asi tretinu celkových príjmov Severnej Kórey z exportu. 

OSN pre jadrové a raketové testy uvalila na KĽDR v roku 2006 sankcie. Niekoľkokrát ich sprísnili, Pchjongjang ale od svojho kontroverzného zbrojného programu neustúpil.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy