Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri jedle odložte mobily. Nedostatok dialógu vedie k vojnám, varuje pápež
Zdielať na

Pri jedle odložte mobily. Nedostatok dialógu vedie k vojnám, varuje pápež

VATIKÁN / Pápež František patrí v prípade prístupu k moderným technológiám k skôr progresívnemu prúdu v katolíckej cirkvi. Naposledy ale vyhlásil, že obmedzenie priamej komunikácie medzi ľuďmi a nedostatok dialógu môže viesť až k vojnám.

"Do našich vzťahov sa vkráda bezmennosť, z ľudí sa stávajú veci. Toto násilie narastá až do tej miery, že dosahuje svetovej úrovne - a preto dnes nikto nemôže poprieť, že prechádzame nesúvislou treťou svetovou vojnou," povedal pápež.

Pápež František v piatok dopoludnia navštívil Tretiu rímsku univerzitu a pred akademickou obcou i študentmi sa sťažoval na nedostatok priamej komunikácie medzi ľuďmi, ktorý je podľa neho veľmi nebezpečný a môže viesť až ku konfliktom.

"Keď sedíme za stolom s rodinou, ale pri tom hovoríme s niekým cez telefón, je to začiatok vojny, pretože neexistuje žiadny dialóg tvárou v tvár," varoval pápež na rímskej univerzite.

"V našich mestách vládne atmosféra násilia a uponáhľanosť prispieva k násiliu v domácom prostredí. Častokrát si doma zabúdame popriať dobrý deň, len sa odbijeme letmým anonymným pozdravom. Násilie nám odníma meno a neustále zvyšuje našu vzájomnú anonymitu... Je nevyhnutné stíšiť tóny, menej hovoriť a viac počúvať," odporučil pápež.

František tiež ponúkol svoje vlastné riešenie. "Existuje veľa liekov proti násiliu. Prvým z nich je srdce, ktoré vie prijímať názory druhého človeka... Keď sa niekedy v novinách dočítam o vzájomných urážkach politikov, pomyslím si, ako hlboko politika klesla a nakoľko sa vytratil zmysel pre budovanie spoločnosti a sociálne súžitie. Prvou zásadou dialógu je počúvanie - nie ako vo volebných kampaniach či televíznych diskusiách, kde oponent vyrukuje s odpoveďou ešte skôr, ako predošlý človek dohovorí. Je potrebné počkať, dobre si vypočuť názor druhého človeka, zamyslieť sa nad ním, spýtať sa, keď niečomu nerozumiem, a až potom odpovedať... Kde je dialóg, tam nie je násilie," radil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy