Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na kontrole originality vedia odhaliť, či je auto kradnuté
Zdielať na

Na kontrole originality vedia odhaliť, či je auto kradnuté

BRATISLAVA / V minulom roku ukradli na Slovensku najmenej vozidiel za posledných desať rokov. Polícii sa navyše darí objasniť každý tretí prípad. Na kontrole originality dokážu odhaliť, či je auto takpovediac čisté.

Stočené kilometre, auto poskladané z viacerých častí, falošné čísla motorov a karosérii, falošné doklady, nepovolené úpravy či dokonca kradnuté autá. To všetko je možné pri kontrole originality odhaliť. "Kontrola originality je akýmsi kontrolným mechanizmom proti podvodom s vozidlami," hovorí hovorca správy pracovísk kontroly originality Miroslav Strelec. 

S kontrolou originality sa najčastejšie stretávajú majitelia vozidiel, ktoré si auto doviezli zo zahraničia. Lenže absolvovať ju môže ktokoľvek, kto má aj pri kúpe vozidla z domáceho trhu určité pochybnosti. "Podľa platnej legislatívy vozidlo, ktoré má pozmeňované identifikátory, na ktorom boli vykonané zásahy do konštrukcie vozidla alebo do dokladov vozidla, nemôže byť v premávke na pozemných komunikáciách," dopĺňa Strelec. 

"Najčastejšie pozmeňovaním identifikátorom vozidla je výrobný štítok vozidla, nasleduje VIN číslo. Zmeny pozmeňovania sú robené na vysoko profesionálnej úrovni, bežný laik ich nemá šancu odhaliť a práve preto je v takom prípade účinná len dôsledná kontrola," dodala Strelec. 

Pozmeňovanie a falšovanie identifikačných údajov vozidla je trestný čin a preto sa následne prípadmi začnú zaoberať aj muži zákona.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy