Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nenávistné prejavy na internete verzus právna ochrana
Zdielať na

Nenávistné prejavy na internete verzus právna ochrana

BRATISLAVA / Internet v posledných rokoch často zneužívajú radikálne skupiny na masové šírenie rasistických, xenofóbnych, prípadne inak extrémnych názorov. Nebolo to tak dávno, čo sa internetom šírilo video, na ktorom mladá Slovenka roztrhala, pomočila a podpálila Korán a používala pri tom nevyberaný slovník. O jej väzobnom stíhaní sa rozhodne v nedeľu.

Denne sa na internete objavia stovky, možno tisíce, extrémnych prejavov v slovenčine. Dodržiavanie existujúcich noriem na sieti, napr. trestných kódexov, ako aj zákonné obmedzenie slobody prejavu na internete je dlhodobo jednou z hlavných otázok, ktoré riešia zástupcovia najväčších svetových IT spoločností - Twitter, Facebook, Google spolu s Európskou komisiou. Prevádzkovatelia hlavných služieb sa minulý rok dohodli na dodržiavaní spoločných pravidiel.

"Zaviazali sa, že oni ako poskytovatelia služieb, vymyslia a zavedú mechanizmy, ktoré umožnia veľmi rýchlo a efektívne odstraňovať takéto prejavy, ktoré sú vo väčšine krajín EU trestné," povedal výskuný pracovník Globsec Policy Institute Daniel Milo. 

Do boja proti nenávisti v kyber priestore sa okrem IT gigantov hlási aj novovzniknutú jednotku boja proti extrémizmu. Elitným policajtom z NAKY môže pomôcť pri hľadaní extrémov aj počítačový program. "Je aj špeciálna aplikácia, aby sa dali takéto prejavy vyhľadávať," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy