Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trumpov nový dekrét pustí do USA ľudí so zelenou kartou, odkazuje Kelly
Zdielať na

Trumpov nový dekrét pustí do USA ľudí so zelenou kartou, odkazuje Kelly

MNÍCHOV / Nový dekrét, ktorý by mal americký prezident Donald Trump k migrácii vydať budúci týždeň, umožní vstup do Spojených štátov držiteľom zelených kariet aj ľuďom s platnými vízami, ktorí sú už na ceste. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove to v sobotu povedal americký minister vnútornej bezpečnosti John Kelly.

Trumpov pôvodný exekutívny výnos pozastavil na 120 dní program Spojených štátov pre prijímanie utečencov a do odvolania zakázal vstup do Spojených štátov migrantom zo Sýrie. Príkaz tiež na 90 dní zakázal vstup do Spojených štátov ľuďom z Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu, teda krajín, kde drvivú väčšinu obyvateľstva tvoria moslimovia. 

Platnosť migračného dekrétu pozastavili americké súdy, Trump sa preto rozhodol vydať nový dekrét. Kelly v sobotu pripustil, že rozhodnutie justície americkú vládu prekvapilo, kritizovať ho ale nebude. Trump tak opakovane konal. 

Nový príkaz

Nový exekutívny príkaz by mal byť podľa Kellyho zameraný na užšiu skupinu ľudí. Mal by vyňať držiteľov zelených kariet, teda ľudí, ktorí v Spojených štátoch často dlhé roky žijú. "Chceme tiež zaistiť, aby nikto nebol takpovediac chytený v systéme v momente, kedy je už na ceste cez oceán k našim hraniciam," podotkol Kelly, ktorý bude mať na rozdiel od prvého dekrétu možnosť sa na tom druhom podieľať. 

Po prijatí prvého príkazu zostalo na amerických letiskách veľa ľudí, ktorí síce platné víza mali, ale úrady ich už do krajiny nechceli pustiť. 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v sobotu zapochyboval, či bol pôvodný dekrét prínosom. Zakázať vstup občanom celých krajín podľa neho nemusí priniesť viac bezpečnosti. Už skôr nariadenie kritizovala aj nemecká kancelárka Angela Merkel. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy