Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza výstavby nájomných bytov v Dúbravke: Spor pokračuje
Zdielať na

Kauza výstavby nájomných bytov v Dúbravke: Spor pokračuje

BRATISLAVA / Riešenie reštituovaných bytov je zatiaľ v nedohľadne. Niektorí nájomníci sa mali sťahovať do nájomných bytov v Dúbravke, ale obyvatelia s tým nesúhlasia. Celá kauza tak bude mať zrejme dohru na súde.

Na jednej strane sú nespokojní nájomníci. "To je hanba štátu, hanba Slovenska, že sa toto nevie vyriešiť," sťažuje sa nespokojná nájomníčka v reštituovanom byte Marie Hercegová.

"Prečo by sme sa mali sťahovať? Keď chce štát odkúpiť byty, nech odkúpi tie naše," konštatuje nájomník v reštituovanom byte Jozef Koch.

Nespokojní sú aj majitelia reštituovaných bytov. "Je smutné, ak v právnom štáte vlastníci bytov sa viac ako 20 rokov nevedia dostať k svojim nehnuteľnostiam a voľne rozhodnúť, kto v nich bude bývať a za akých podmienok," hovorí predseda Združenia vlastníkov Karol Spišák.

Niekoľkoročný problém sľúbil primátor Ivo Nesrovnal riešiť už v tomto roku. Sprvu chcel najmä stavať nájomné byty, neskôr prišiel aj s riešením vo forme kúpy. Ako ale mesto bude vyberať jednotlivé byty, či aký bude konečný rozpočet, zatiaľ známe nie je.

Vetovanie primátora

Istá bola len výstavba nájomných náhradných bytov, s ktorou sa malo začať 15. februára v Dúbravke. S tým ale nesúhlasili najmä obyvatelia tejto mestskej časti, ktorých podporili mestskí i miestni poslanci. Vetovali rozhodnutie primátora a tým pádom je výstavba 68 nájomných bytov pozastavená.

"Som nešťastný z tohto rozhodnutia, lebo je protizákonné. Budem sa musieť poradiť s právnikmi. Jedna možnosť je aj diskusia na generálnej prokuratúre," vyjadril sa primátor Ivo Nesrovnal.

"Protizákonné, chcem to vidieť na súde. Nevieme, ktoré konkrétne zákony sme porušili. Ja mám za to, že žiadny zákon sme neporušili," kontroval miestny poslanec Juraj Káčer.

"Je právoplatne podpísané stavebné povolenie potvrdené starostom Zaťovičom," obhajuje výstavbu Ivo Nesrovnal.

"Ja som žiadne stavebné povolenie na tento dom nikdy nepodpísal. To stavebné povolenie bolo podpísané ešte bývalým starostom a ďalšia vec stavebné povolenie musí starosta podpísať vždy, ak sa splnia všetky náležitosti. Keby nepodpísal, môže stavebník žiadať o ušlý zisk," vysvetľuje starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Ušlý zisk

O ušlý zisk môže stavebník žiadať aj tak. "Od októbra 2016 máme záväzne vysúťaženého zhotoviteľa, ktorý, samozrejme, bude žiadať asi nejakú náhradu škody," uviedol Nesrovnal.

Celá kauza tak pravdepodobne skončí na súde. To ale nerieši problém nájomníkov a vlastníkov reštituovaných bytov, len ho odkladá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy