Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Martin Gutten svoju misiu na Ukrajine končí, potvrdilo OBSE
Zdielať na

Martin Gutten svoju misiu na Ukrajine končí, potvrdilo OBSE

BRATISLAVA/KYJEV / Ukrajinský vnútorný konflikt pretrváva. Na situáciu v Donecku dohliada Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a jedným z pozorovateľov je aj Slovák Martin Gutten. Ten ale v polovici februára svoju misiu na Ukrajine ukončí.

"Martin Gutten od 15. februára nebude pôsobiť v rámci pozorovateľskej misie OBSE na ruských kontrolných stanovištiach Gukovo a Doneck," informovala zástupkyňa vedúceho komunikačného oddelenia OBSE.

Na slovenského pozorovateľa OBSE na Ukrajine upozornil Ján Benčík na svojom blogu. Tvrdí, že Martin Gutten sa kamaráti so žoldniermi, ktorí bojujú na strane ruských separatistov.

Podľa blogu Jána Benčíka sa pozorovateľ tiež priznáva k neznášanlivosti k parazitom, podporuje fyzické útoky na ľudí iného vierovyznania a sympatizuje so Slovákmi, ktorí podporujú ruských separatistov.

Televízia JOJ zistila, že dva mesiace pred jeho nástupom na misiu bol Martin Gutten odsúdený za trestný čin.

Ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo po medializácii správ zakročiť.

"Na základe preverených informácií, že konanie sekundovaného slovenského pozorovateľa v misii OBSE je nezlúčiteľné s hodnotami a princípmi Slovenskej republiky aj OBSE, ministerstvo zahraničných vecí oznámilo OBSE, že berie späť svoj súhlas s vyslaním dotyčného človeka do pozorovateľskej misie," informoval riaditeľ tlačového odboru rezortu zahraničných vecí Peter Susko.

Štrnásť slovenských pozorovateľov

Aby človek pôsobil ako pozorovateľ OBSE na misii, musí vyplniť online prihlášku na oficiálne stránke medzinárodnej organizácie.

Vo formulári sa nachádza aj kolónka o bezúhonnosti uchádzača. Keď si OBSE vyberie slovenského uchádzača, požiada o stanovisko náš rezort diplomacie. Ministerstvo zahraničných vecí ale nemá právo preverovať napríklad trestný register uchádzača.

"Keď si myslíte, že ministerstvo zahraničných vecí by malo alebo mohlo preverovať bezúhonnosť toho človeka, tak na to naozaj nemáme oprávnenie zo zákona. Zvažujeme, že by sme sprísnili ten proces," informoval hovorca rezortu.

Ak proces sprísnia, naše ministerstvo bude môcť dôkladne preveriť uchádzačov skôr než udelí súhlas na ich vyslanie na misiu.

V súčasnosti máme na misiách OBSE 14 pozorovateľov zo Slovenska. Desiati pôsobia na Ukrajine, jedného vyslali do Ruska na pohraničie s Ukrajinou a traja sú na Balkáne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy