Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Explózia v jadrovej elektrárni vo Francúzsku
Zdielať na

Explózia v jadrovej elektrárni vo Francúzsku

PARÍŽ / Z jadrovej elektrárne na západe Francúzska vo štvrtok nahlásili výbuch. Denník Ouest-France napísal, že si explózia možno vyžiadala ranených, jadrový materiál ale neunikal. Podľa francúzskej televízie sa ľahko zranilo päť ľudí. Elektráreň je na pobreží pri meste Flamanville, kam zamierili záchranné zložky z niekoľkých miest.

Explóziu zaznamenali o desiatej hodine Stredoeurópskeho času v strojovni elektrárne. "Podľa našich prvotných informácii tam môžu byť ranení. Nebolo nutné spustiť mimoriadny bezpečnostný plán, pretože neexistuje žiadne riziko jadrového úniku," napísal denník s odkazom na prefektúru.í

Podľa hasičov sa explózia i následný požiar týkajú centra elektrárne, ktoré je mimo jadrovej zóny. 

"Je to z technického hľadiska významný incident, ale nejde o jadrovú nehodu, pretože explózia bola mimo jadrovej zóny," povedal predstaviteľ miestnej prefektúry Olivier Marmion. "Päť osôb sa ľahko priotrávilo, ale nie sú zranení," dodal. 

Potvrdil tiež, že jeden z dvoch reaktorov po explózii odstavili. V elektrárni, ktorá patrí energetickej firme EDF, sú dva tlakové reaktory z rokov 1986 a 1987, z ktorých každý vyrába 1,3 gigwattov elektriny. Budujú tretí reaktor, ktorý majú v pláne dokončiť budúci rok. 

Firma EDF ani agentúra pre jadrovú bezpečnosť informácie o nehode nekomentovali. Podľa denníku le Figaro sizástupca EDF neprial reagovať a odkázal len na informácie prefektúry, ktorá vylučuje riziko úniku jadrového materiálu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy