Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Korupcia vo Vatikáne existuje, pripustil pápež František
Zdielať na

Korupcia vo Vatikáne existuje, pripustil pápež František

VATIKÁN / Pápež František pripustil, že vo Vatikáne existuje korupcia. Uviedol to v rozhovore s jezuitským časopisom Civilità cattolica. Pápež v interview tiež povedal, že kňazi, ktorí sa dopúšťajú zneužívania detí, sú chorí.

"Korupcia vo Vatikáne existuje. Ale ja zostávam pokojný. Keď sa vyskytne problém, napíšem lístok svätému Jozefovi a dám ho pod jeho sochu vo svojej izbe, sochu spiaceho Jozefa, ktorá už spí na matraci lístkov," povedal pápež František. 

Pápežovo vyjadrenie ku korupcii vo Vatikáne nie je prvé svojho druhu. Napríklad už v júni 2014 sa František ospravedlnil za korupciu, ktorej sa podľa neho dopustili aj niektorí katolícki duchovní, vrátane niektorých prelátov. "Ako kresťania musíme za takýchto ľudí žiadať o odpustenie," uviedol vtedy pápež. 

František sa v rozhovore s jezuitským časopisom vyjadril aj k sexuálnemu zneužívaniu detí kňazmi. "Musíme si otvorene priznať, že je to choroba. A pokiaľ nebudeme veriť, že sú chorí, nemôžeme ten problém vyriešiť," uviedol pápež. 

Informácie o širokom zneužívaní detí kňazmi v minulých dekádach prichádzalo v posledných rokoch napríklad z Austrálie, kde je podľa poslednej štúdie podozrivých zo zneužívania detí v období rokov 1980 a 2015 asi sedem percent katolíckych kňazov. 

Obete zneužívania a ich advokáti sa dlhodobo sťažovali tiež na to, že biskupi nedokázali ochrániť svojich mladých veriacich pred pedofilným násilím a že cirkev takéto činy kryla. Vlani vydal pápež František dekrét, na ktorého základe majú byť odvolávaní biskupovia, ktorí nebudú rázne riešiť prípady sexuálneho zneužívania maloletých zo strany katolíckych predstaviteľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy