Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nejedzte liči nalačno. Dužinaté ovocie spôsobilo smrť stovkám detí
Zdielať na

Nejedzte liči nalačno. Dužinaté ovocie spôsobilo smrť stovkám detí

DILLLÍ / V posledných dvoch desaťročiach si nevedeli lekári v severnej Indii vysvetliť záhadné úmrtia detí. Zrejme ale súvisia s konzumáciou ovocia liči. Tvrdí to nový výskum amerických a indických vedcov, podľa ktorých sa deťom stalo osudným, že tieto plody jedli vo veľkom na lačno. Napísal o tom spravodajský web televízie BBC.

Lekári v severoindickom štáte Bihár riešili každý rok prípady až niekoľkých stoovoviek detí, ktoré trpeli náhlymi kŕčmi a stratou vedomia. Približne polovica z nich, podľa odhadov úradov viac ako stovka ročne, napriek snahe doktorov zomrela, bbc.

Výskum zverejnený v lekárskom časopise The Lancet dospel k záveru, že fatálne zlyhanie organizmu spôsobili plody stromov, ktoré deti zbierali zo zeme. Liči obsahuje toxín zvaný hypoglycin, ktorý oslabuje schopnosť tela produkovať potrebnú glukózu. Pretože vo väčšine prípadov deti jedli liči hneď ráno na zahnanie hladu, bez toho, aby pred spaním zjedli akúkoľvek večeru. Ich hladina cukru v krvi bola pred konzumáciou ovocia už dosť nízka.

U niektorých detí potom nastala hypoglykemická kóma, ktorá hrozí diabetikom, a ak lekár ihneď správne nezasiahne, zomrú.

Vedci svoju hypotézu skúmali na vzorke pacientov z roku 2014. V rovnakej dobe rozhlásilo úrady medzi rodičmi v postihnutej oblasti štátu Bihár, aby sa snažili dávať deťom pravidelnú stravu i večer a aby obmedzili množstvo liči, ktoré dieťa zje. Počet prípadov potom klesol na niekoľko desiatok ročne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy