Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obamovci sa balia, prezidentskí úradníci vyprázdňujú Biely dom
Zdielať na

Obamovci sa balia, prezidentskí úradníci vyprázdňujú Biely dom

WASHINGTON / Odchádzajúci americký prezident Barack Obama sa lúči s Bielym domom, v ktorom ako hlava štátu býval osem rokov. Oficiálne akcie, prejavy a tlačové konferencie má za sebou. Hlavou štátu je do piatku 12:00 hod. miestneho času (18:00 hod. stredoeurópskeho času), kedy zloží prísahu jeho nástupca Donald Trump.

Prvá rodina Spojených štátov amerických sa balí a chystá sa na odchod do nového bydliska v luxusnej washingtonskej štvrti Kalorama. Štvrtkové Obamovo úradovanie sa obmedzilo na bežnú dennú schôdzku s poradcami a na obed s viceprezidentom Joe Bidenom. 

Úplne posledným Obamovým štátnickým činom je záverečná séria milostí a prepáčení trestu, akých v minulých týždňoch podľa médií udelil stovky. Najväčšiu reakciu vyvolalo skrátenie trestu pre Chelsea Manning, ktorá ešte ako vojak Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks státisíce tajných armádnych a diplomatických dokumentov. Medzi poslednými omilostenými sú páchatelia nenásilných, väčšinou drogových deliktov. 

Miznú rodinné fotografie

V Bielom dome vo štvrtok zostalo len pár členov prezidentského tímu. Fotografie Obamu a jeho rodiny pomaly miznú zo stien chodieb západného krídla, kde sú kancelárie prezidenta a jeho poradcov. Mnoho z nich je prázdnych, poslední úradníci Obamovho štábu odvážajú krabice s dokumentami, odovzdávajú úradné mobily a lúčia sa s personálom. 

Napriek porážke demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clinton svoju poslednú tlačovú konferenciu Obama v stredu zakončil diplomaticky. "Je pravda, že za zatvorenými dverami nadávam viac než na verejnosti," zneli záverečné prezidentove slová. "Občas som nahnevaný a znechutený ako ktokoľvek iný. V duši ale cítim, že budeme OK. Musíme len o to bojovať, musíme pre to pracovať a nepokladať to za samozrejmosť," povedal. 

Obamovci sa rozlúčili vo veľkom štýle - rozlúčkovým večierkom s celebritami: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy